Każdy obiad i kolacja muszą zawierać przynajmniej jeden tzw. ekstraspalacz tłuszczu, czyli witaminę C, magnez, żelazo, wapń, karytyninę, jod i chrom. Doktor Hay podzielił produkty żywnościowe na 3 grupy: • neutralna (N) to m.in.: warzywa (wyłączając ziemniaki), nasiona (słonecznik, orzechy), miód i słodzik, oleje i oliwa, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda, zakwaszone produkty mleczne, wędzone na zimno mięso i ryby; • białkowa (B) to gotowane mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery zawierające mniej niż 50 proc. tłuszczu, owoce (bez bananów), warzywa strączkowe; • węglowodanowa (W) to pieczywo, ryż, ciastka, makaron, kasze, ziemniaki, suszone owoce, banany, cukier, kukurydza, muesli.
Zasady diety:
• Codziennie jadasz 5 posiłków, przy czym drugie śniadanie i podwie czorek powinny mieć do 100 kcal.
• Składniki z grupy B (białko) i W (węglowodany) możesz łączyć tylko ze składnikami z grupy N (neutralnej). B i W nie mogą być spożywane w jednym posiłku!
• Posiłki białkowe i skrobiowe powinna dzielić czterogodzinna przerwa.
• Z jadłospisu eliminujemy: cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje gazowane, czekoladę, białe pieczywo, czerwone mięso, wędliny, piwo, alkohol, ciasta, dania typu fast food, produkty z proszku.
• Rezygnujemy z potraw smażonych, ostro przyprawionych oraz ciast z owocami i kremami.
• Owoce jemy na pusty żołądek albo jako przekąskę między głównymi posiłkami.
• Między posiłkami należy dużo pić (niegazowanej wody mineralnej), nigdy jednak w trakcie jedzenia. Ta dieta stosowana samodzielnie przez 3 tygodnie nie zaszkodzi nikomu. Jest dobrze zbilansowana i zawiera niezbędne dla zdrowia składniki. Dłuższe jej stosowanie należy jednak skonsultować z lekarzem. Po zakończeniu kuracji odchudzającej warto dalej stosować rozdzielność produktów, lecz należy stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków i obserwować, jaka liczba kalorii spożytych dziennie pozwala nam na utrzymanie wagi. Podział produktów na grupy Stosując dietę rozdzielną, musisz wiedzieć, w których pokarmach dominują białka, w których węglowodany, a które są neutralne. BIAŁKA
– mięsa gotowane i pieczone, takie jak: rolada, gulasz, kotlety mielone, schab pieczony
– wędliny, np.: metka, wątrobianka, kabanosy, szynka gotowana i kiełbasa drobiowa
– gotowane ryby i owoce morza, np.: dorsz, łosoś, okoń, halibut, makrela, tuńczyk, pstrąg i flądra, małże, krewetki, raki, homary
– wyroby sojowe, np.: sos sojowy, tofu, pasztet sojowy
– jajka
– mleko i żółte sery, a szczególnie parmezan, edamski, ementaler czy tylżycki
– napoje, takie jak: herbaty owocowe, wytrawne wino, soki owocowe
– owoce jagodowe oprócz czarnych jagód (czyli truskawki, maliny i jeżyny)
– kwaśne jabłka, gruszki
– owoce pestkowe, np.: morele, brzoskwinie, wiśnie
– winogrona
– owoce cytrusowe, np. pomarańcze i grejpfruty
– owoce egzotyczne (oprócz bananów, świeżych fig i daktyli)
WĘGLOWODANY
– zboża (ryż, pszenica, owies)
– pieczywo, kasze i makarony
– miód
– mąka ziemniaczana
– kruche i słodkie jabłka
POKARMY NEUTRALNE
– tłuszcze, np.: oleje, miękka margaryna, masło
– jogurt, kwaśna śmietana, twarożek, maślanka, kwaśne mleko i kefir
– surowe lub wędzone wędliny
– surowe mięso, np. tatar
– surowe, marynowane lub wędzone ryby
– warzywa, takie jak: brokuły, kalafior, buraki, brukselka, kiszona kapusta, seler, szpinak, pomidor, marchewka, cebula, cykoria, świeża kukurydza, szparagi
– grzyby
– kiełki i zarodki
– zioła i przyprawy
– orzechy i nasiona
– bulion warzywny
– herbaty ziołowe
– żółtko