* Jedz lekko. W jadłospisie chorych na raka, zwłaszcza po chemioterapii, powinny się znaleźć tylko produkty łatwostrawne, które organizm może szybko i bez problemu przyswoić. Trzeba unikać wzdymających warzyw strączkowych oraz smażonych i duszonych dań z kapustą i cebulą. Zaleca się gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii aluminiowej. Niewskazane jest smażenie. Do zagęszczania sosów i zup lepiej używać mąki i mleka niż zasmażek i śmietany.
* Wzbogać menu w warzywa i owoce. Powinnaś ich zjeść co najmniej pół kilograma dziennie. Najlepiej na surowo. To najbogatsze źródła antyoksydantów i błonnika regulującego trawienie. Uwaga! Przy nowotworach przewodu pokarmowego, np. żołądka, trzeba unikać nadmiaru błonnika. Warzywa i owocenajlepiej gotować i podawać jako purée, przeciery lub kisiele.
* Pamiętaj o białku. Dwa razy dziennie jedz jogurt naturalny, twarożek, chudy drób – to porcja białka niezbędnego do regeneracji organizmu.
* Sięgaj po ryby. Dwa–trzy razy w tygodniu jedz ryby morskie. Gotuj je lub piecz w folii. Używaj też olejów roślinnych. Zawarte w nich nienasycone tłuszcze wspomagają walkę z rakiem.
Tego unikaj:
* Azotany i azotyny. Zawarte we wszystkich peklowanych wędlinach mogą przekształcać się w rakotwórcze nitrozoaminy. Te zaś zwiększają ryzyko nowotworów prostaty, jajników i piersi.
* Alkohol. Nadużywanie napojów wysokoprocentowych (powyżej dwóch drinków dziennie dla kobiet i trzech dla mężczyzn) zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, gardła, krtani, piersi, wątroby i jelit. Alkohol wzmacnia działanie innych substancji rakotwórczych, np. zawartych w dymie papierosowym, utrudnia regenerację uszkodzonego DNA oraz zmniejsza dobroczynny wpływ diety bogatej w warzywa i owoce na organizm. Niektóre napoje, np. piwo, są ponadto źródłem szkodliwych nitrozamin.
* Izomery trans. Te rakotwórcze substancje zawarte są głównie w produktach wysokoprzetworzonych (kostkach bulionowych, zupach w proszku, twardych margarynach w kostce).Warzywa i owoce jedz 4–5 razy dziennie, to zapewni ci odpowiednią dawkę substancji antyrakowych
Antyrodnikowy koktajl:
Działa niczym miotła, usuwając z organizmu szkodliwe wolne rodniki.
Zmiksuj bardzo dokładnie (1-3 minuty) następujące składniki:
- 70 g miękkiego tofu
- 6 małych marchewek
- 3/4 szklanki świeżych lub mrożonych owoców (truskawki, jagody, maliny)
- łyżkę otrąb pszennych
- łyżkę zarodków pszennych
- łyżkę siemienia lnianego
- 3/4 szklanki mleka sojowego wzbogaconego w wapń
- 3/4 szklanki szklanki soku pomarańczowego wzbogaconego w wapń.ij po szklance napoju dwa razy dziennie. Tekst: Agnieszka