Rady dietetyka
Na szczęście w tym wieku można łatwo pozbyć się nadwagi. Twój organizm pracuje bowiem pełną parą. Dlatego, by schudnąć, nie musisz stosować zbyt rygorystycznej kuracji.
* Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze (gryczana, pęczak) – dostarczają energię oraz błonnik regulujący trawienie.
* Wzbogać menu w żywność bogatą w żelazo (chuda wołowina, jaja, warzywa strączkowe, wątróbka). Staraj się je łączyć z warzywami i owocami zawierającymi witaminę C (papryka, brokuły, cytrusy), która ułatwia jego przyswajanie. Żelazo jest niezmiernie ważne dla miesiączkujących kobiet, bo odpowiada za transport tlenu do komórek, a tylko dobrze natleniony organizm jest w stanie pracować na pełnych obrotach.
* Unikaj nadmiaru tłuszczu oraz słodyczy. Gdy masz ochotę na coś słodkiego, sięgnij po owoce.
Gdy waga nie spada
Odchudzanie dwudziestolatek może utrudniać nadmierny apetyt na słodycze, który pojawia się w drugiej fazie cyklu (zwiększone wydzielanie progesteronu przed miesiączką). Problemy z nadwagą mogą być także wywołane zaburzeniami hormonalnymi (np. zespół policystycznych jajników – PCO). Wtedy trzeba wybrać się do ginekologa–endokrynologa.
Podkręć metabolizm
Po 25. roku życia przemiana materii jest jeszcze szybka, zatem wystarczy kilka prostych ćwiczeń, by wrócić do formy. Może to być np. jazda na rowerze lub spacer z dzieckiem. Aby wzmocnić mięśnie brzucha po porodzie, możesz też zapisać się na półgodzinną gimnastykę dwa razy w tygodniu razem z maluchem.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie:
* kromka pełnoziarnistego pieczywa z połową łyżeczki margaryny
* jajko na twardo
* 2 listki sałaty
* pomarańcza
II Śniadanie:
* 2 kromki chleba chrupkiego
* sałatka z tuńczyka (100 g) z kapustą pekińską, papryką i pomidorem
Obiad:
* wołowina na słodko pieczona z ananasem i dynią (150 g)
* 3 łyżki dzikiego ryżu
* 4 różyczki brokułów
Podwieczorek:
* garść nasion słonecznika
* 4 suszone morele
Kolacja:
* koktajl (szklanka jogurtu naturalnego i pół szklanki truskawek lub jagód, 2 łyżki otrąb)
To ciekawe!
Chcesz schudnąć, jedz owsiankę. Kobiety, które spożywały ją co najmniej trzy razy tygodniu na śniadanie, ważyły o kilka kilogramów mniej od tych, które rano sięgały po kanapki. Płatki owsiane to źródło błonnika oraz skrobi. Dzięki temu trawimy je wolno, co sprawia, że dłużej jesteśmy syte. To zaś pomaga oprzeć się pokusie podjadania pomiędzy posiłkami i sprzyja utrzymaniu wagi.