Dieta bezglutenowa to ogromne wyzwanie, a dla niektórych mnóstwo wyrzeczeń. Zobacz, jakie produkty możesz jeść, nawet jeśli jesteś na diecie bezglutenowej.
Sprawdź zasady i jadłospis przy diecie bezglutenowej
Produkty bez dodatku glutenu
- Napoje: kawa (byle nie rozpuszczalna), herbata, herbatki ziołowe, kakao naturalne, rum, wino gronowe, woda mineralna
- Produkty mleczne: mleko, jogurty, maślanka, kefir, sery białe, feta,
- Mięsa i ryby: świeże mięso, podroby, ryby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe (szynka, polędwica)
- Tłuszcze: masło, masło roślinne, margaryny, oleje, oliwa z oliwek, tran
- Warzywa i owoce: możesz jeść bez ograniczeń, ale uważaj na te przechowywane - np. jabłka
- Pieczywo, kasze, płatki: pieczywo i makarony bezglutenowe, kasza kukurydziana, jaglana, gryczana, kleik ryżowy, kukurydza prażona, chrupki czyste kukurydziane
- Słodycze: cukier, miód, galaretki, budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej, orzechy, migdały, mak, sezam, czekolada mleczna i gorzka, landrynki, lizaki, dropsy bez dodatku słodu i skrobi, słodycze bezglutenowe.
- Inne: proszek do pieczenia bezglutenowy, soda oczyszczona, czysta żelatyna, drożdże, zioła i jednorodne przyprawy, ocet winny, siemię lniane, czysty przecier pomidorowy, jajka.