Właściwości lecznicze derenia
- działają przeciwzapalne i ściągająco, wspomagają leczenie przewodu pokarmowego;
- zawierają znaczne ilości żelaza, wykorzystuje się je w zapobieganiu anemii;
- posiadają właściwości moczopędne, stosowane są przy chorobach nerek;
- wspomagają odporność organizmu, są bardzo dobrym źródłem witaminy C;
- zawierają fitoncydy, kwasy organiczne i inne aktywne związki, owoce stosowane są w leczeniu chorób układu pokarmowego ;
- mają właściwości zapierające i są stosowane w formie wywaru przy biegunkach i kolkach żołądkowych;
- okład na czoło z wywaru z owoców derenia łagodzi migreny;
- napary z kory drzewa derenia stosowane są jako środek wzmacniający i pobudzający;
- stosowane są przy leczeniu podagry, chorób skóry i niewłaściwej przemiany materii;
- zawierają wiele kwasów organicznych, pektyn, związków mineralnych, wspomniana witaminę C. a także witaminy A i P.
Zobacz także: Zdrowa dieta od A do Z - poradnik
Czy wiesz, że ze względu na dużą zawartość kwasów organicznych owoce derenia mogą być stosowane do naturalnego zakwaszania przetworów owocowych.
Przepis na dereniówkę, czyli nalewkę z owoców derenia
- 1/3 kg dojrzałych, zdrowych owoców derenia,
- 1/2 l czystej wódki,
- 150 dag cukru.
Owoce derenia myjemy. Następnie każdy owoc przekłuwamy drewnianą wykałaczką (dereń nie lubi kontaktu z metalem), wrzucamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia zalewamy owoce wódką i odstawiamy na miesiąc czasu. Powstały płyn filtrujemy przez gazę, przelewamy do butelek (najlepiej z ciemnego szkła) i szczelnie zamykamy nakrętką lub korkiem. Odstawiamy na okres 6-9 miesięcy, aby dojrzała.
Zobacz: Amarantus