Dereń

Amaretto - pyszny likier migdałowy.
Owoce derenia mają elipsoidalny kształt, osiągają 1,5-2 cm długości, twardą pestkę. W zależności od odmiany derenia przybierają zabarwienie od żółtego do ciemnoczerwonego. Te małe owoce posiadają cierpko-kwaskowaty smak, dlatego zazwyczaj robi się z nich przetwory tj.: konfitury, dżemy, galaretki, marmoladę, wina, nalewki (dereniówka), kompoty, kandyzuje się je i suszy.
Amaretto - pyszny likier migdałowy.

 Właściwości lecznicze derenia

  • działają przeciwzapalne i ściągająco, wspomagają leczenie przewodu pokarmowego;
  • zawierają znaczne ilości żelaza, wykorzystuje się je w zapobieganiu anemii;
  • posiadają właściwości moczopędne, stosowane są przy chorobach nerek;
  • wspomagają odporność organizmu, są bardzo dobrym źródłem witaminy C;
  • zawierają fitoncydy, kwasy organiczne i inne aktywne związki, owoce stosowane są w leczeniu chorób układu pokarmowego ;
  • mają właściwości zapierające i są stosowane w formie wywaru przy biegunkach i kolkach żołądkowych;
  • okład na czoło z wywaru z owoców derenia łagodzi migreny;
  • napary z kory drzewa derenia stosowane są jako środek wzmacniający i pobudzający;
  • stosowane są przy leczeniu podagry, chorób skóry i niewłaściwej przemiany materii;
  • zawierają wiele kwasów organicznych, pektyn, związków mineralnych, wspomniana witaminę C. a także witaminy A i P.

Zobacz także: Zdrowa dieta od A do Z - poradnik

Czy wiesz, że ze względu na dużą zawartość kwasów organicznych owoce derenia mogą być stosowane do naturalnego zakwaszania przetworów owocowych.

Przepis na dereniówkę, czyli nalewkę z owoców derenia

  • 1/3 kg dojrzałych, zdrowych owoców derenia,
  • 1/2 l czystej wódki,
  • 150 dag cukru.

Owoce derenia myjemy. Następnie każdy owoc przekłuwamy drewnianą wykałaczką (dereń nie lubi kontaktu z metalem), wrzucamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia zalewamy owoce wódką i odstawiamy na miesiąc czasu. Powstały płyn filtrujemy przez gazę, przelewamy do butelek (najlepiej z ciemnego szkła) i szczelnie zamykamy nakrętką lub korkiem. Odstawiamy na okres 6-9 miesięcy, aby dojrzała.

Zobacz: Amarantus

Redakcja poleca

REKLAMA