Na szczęście jest wiele potraw i produktów, które również smakują wyśmienicie, są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.
Zobacz także: Jak gotować mniej kaloryczne posiłki?
Jeśli chcesz schudnąć i pozbyć się nadmiaru tłuszczu, zastosuj się do poniższych rad:
- Do przygotowywania sosów i smażenia używaj minimalnych ilości masła; możesz je również zastąpić oliwą z oliwek; używaj także niskosodowych kostek rosołowych z kurczaka lub bulionów warzywnych;
- Jeśli nie możesz się oprzeć pizzy, zamów połowę porcji lub całą, ale bez sera;
- Jeśli potrawa wymaga użycia oliwy, spryskaj ją, ale nie polewaj;
- Do potraw zamiast śmietany stosuj jogurt 0% tłuszczu; używaj go do ziemniaków, sosów, dressingów, ciast itp.;
- Gdy jesteś w restauracji, naucz się rozróżniać style gotowania, tak, aby wiedzieć, który posiłek jest bombą kaloryczną, a który wręcz przeciwnie;
- Ściągaj tłuszcz z mięsa; dzięki temu Twój posiłek będzie miał o połowę mniej kalorii;
- Jedz białe mięso bez skóry; udko zastąp piersią;
- Używaj świeżo zmielonych przypraw: czosnku, cebuli itp. oraz suszonych lub świeżych ziół: oregano, bazylii, rozmarynu, kopru itp.
- Jeżeli lubisz produkty mleczne, kupuj te, które mają bardzo małą zawartość tłuszczu lub takie, które wcale go nie mają;
- Unikaj potraw smażonych, jeżeli chcesz, aby były chrupiące; piecz je i opiekaj, tylko pamiętaj, żeby ich nie przypalić;
W dressingu do sałatek oliwę zastąp sokiem z pomarańczy, ananasa lub jabłka.
Zobacz także: Zdrowe zasady diet niskokalorycznych
Produkty niskotłuszczowe są najczęściej:
- duszone,
- grillowane,
- opiekane,
- gotowane na parze,
- pieczone,
- saute (smażone na małej ilości tłuszczu).
Jeśli masz problem z opychaniem się, zastosuj się do powyższych rad. W ten oto prosty sposób przygotujesz pyszne posiłki i zmniejszysz ich kaloryczność.