Czym zastąpić tłuszcz w posiłku?

Tłuszcz jest smaczny, tani i bardzo łatwo dostępny, dlatego właśnie spożywamy go w zbyt dużych ilościach. Wyrażenie „niebo w gębie” jest często stosowane do produktów, którym ten wspaniały smak nadaje właśnie tłuszcz. Zredukować go możemy poprzez zmiany diety. Tylko jak to zrobić bez szkody dla smaku? Czym najlepiej zastąpić tłuszcz w posiłku?
/ 28.04.2009 14:42

Grilowane posiłki.

Na szczęście jest wiele potraw i produktów, które również smakują wyśmienicie, są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.

Zobacz także: Jak gotować mniej kaloryczne posiłki?

Jeśli chcesz schudnąć i pozbyć się nadmiaru tłuszczu, zastosuj się do poniższych rad:

  • Do przygotowywania sosów i smażenia używaj minimalnych ilości masła; możesz je również zastąpić oliwą z oliwek; używaj także niskosodowych kostek rosołowych z kurczaka lub bulionów warzywnych;
  • Jeśli nie możesz się oprzeć pizzy, zamów połowę porcji lub całą, ale bez sera;
  • Jeśli potrawa wymaga użycia oliwy, spryskaj ją, ale nie polewaj;
  • Do potraw zamiast śmietany stosuj jogurt 0% tłuszczu; używaj go do ziemniaków, sosów, dressingów, ciast itp.;
  • Gdy jesteś w restauracji, naucz się rozróżniać style gotowania, tak, aby wiedzieć, który posiłek jest bombą kaloryczną, a który wręcz przeciwnie;
  • Ściągaj tłuszcz z mięsa; dzięki temu Twój posiłek będzie miał o połowę mniej kalorii;
  • Jedz białe mięso bez skóry; udko zastąp piersią;
  • Używaj świeżo zmielonych przypraw: czosnku, cebuli itp. oraz suszonych lub świeżych ziół: oregano, bazylii, rozmarynu, kopru itp.
  • Jeżeli lubisz produkty mleczne, kupuj te, które mają bardzo małą zawartość tłuszczu lub takie, które wcale go nie mają;
  • Unikaj potraw smażonych, jeżeli chcesz, aby były chrupiące; piecz je i opiekaj, tylko pamiętaj, żeby ich nie przypalić;

W dressingu do sałatek oliwę zastąp sokiem z pomarańczy, ananasa lub jabłka.

Zobacz także: Zdrowe zasady diet niskokalorycznych

Produkty niskotłuszczowe są najczęściej:

  • duszone,
  • grillowane,
  • opiekane,
  • gotowane na parze,
  • pieczone,
  • saute (smażone na małej ilości tłuszczu).

Jeśli masz problem z opychaniem się, zastosuj się do powyższych rad. W ten oto prosty sposób przygotujesz pyszne posiłki i zmniejszysz ich kaloryczność.

Redakcja poleca

REKLAMA