Nasze noworoczne postanowienia nie zostały zrealizowane, wielkanocne obżarstwo już za nami, dodatkowo zbliżają się wakacje i czas pokazywania się w stroju kąpielowym. Jest to odpowiednia motywacja do rygorystycznych zmian w naszym żywieniu. Wiosenne odchudzanie ma duże szansę na powodzenia.
Wiosną pojawia się coraz więcej świeżych i smacznych warzyw, co daje duże pole do popisu w kuchni. Dzień jest dłuższy, temperatury wyższe i łatwiej wybrać się na spacer. Słońce poprawia nam nastrój i pomaga zrezygnować ze słodyczy. Lżejsze stroje domagają się zgrabnej sylwetki. To naprawdę jest właściwy czas na zmagania ze zbędnymi kilogramami.
Polecamy: Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe i dietetyczne?
Czego potrzebuje nasz organizm na wiosnę?
Najważniejsze są warzywa i owoce, których brakuje zimą. Są to: pomidory, marchewki, sałata, papryka, warzywa strączkowe, ogórki, a także szczypiorek, rzodkiewki, rzeżucha oraz inne nowalijki wyhodowane samodzielnie. Zawarte w nich witaminy (głównie antyoksydanty) i związki mineralne wzmacniają nasz organizm, zapobiegając tym samym wielu infekcjom. Warzywa i owoce są też źródłem błonnika, który wspomaga regulację przemiany materii i wchłania toksyny.
Dzięki lżejszej diecie czujemy się lżejsi i łatwiej uprawiać codziennie sporty. Ruch – podobnie jak czekolada – powoduje wydzielanie serotoniny, a do tego poprawia naszą sprawność i kondycję. Kiedy spalimy, nagromadzone przez zimę, kalorie, z uśmiechem wkroczymy w gorące lato.
Zobacz także: Pułapki dietetyczne
Powody, dla których łatwiej odchudzać się wiosną:
- Wiosną łatwiej wstaje się rano z łóżka.
- Nowalijki zachęcają do zdrowego jedzenia lekkich posiłków.
- Jest ładniejsza pogoda na spacery.
- Słońce poprawia humor, dlatego łatwiej zrezygnować ze słodkich przekąsek.
- Dzień jest dłuższy, mamy więc więcej czasu na sportowe wyzwania.
Zobacz także: Jak schudnąć bez głodowania?