Co jeść między posiłkami - 10 dietetycznych propozycji

Co jeść między posiłkami - 10 dietetycznych propozycji fot. Fotolia
Zdarza się, że twój głód między posiłkami jest silniejszy niż rozsądek? Zobacz, jak podjadać bez szkody dla figury!
Agata Bernaciak / 27.09.2016 12:45
Co jeść między posiłkami - 10 dietetycznych propozycji fot. Fotolia

Co jeść, gdy masz ochotę na małe co nieco? Najlepiej niskokaloryczną, zdrową przekąskę. Zobacz, które z nich możesz bezkarnie podjadać między posiłkami!

1. Seler

Dlaczego? 100 g to zaledwie ok. 16 kcal
Doskonale sprawdzi się podczas odchudzania. Odtruwa, ułatwia trawienie, działa moczopędnie i dostarcza wielu cennych witamin i składników mineralnych, takich jak: witamina C, witaminy z grupy B, witamina PP, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas, cynk i wiele innych.

2. Marchew

Dlaczego? 100 g to zaledwie 27 kcal
Najlepiej jeść ją surową. Należy do najbogatszych w witaminy warzyw. Świetnie wpływa na cerę i wzrok. Zawiera witaminy A, E, K, C, PP i z grupy B oraz wapń, żelazo, cynk, potas, miedź i wiele innych.

3. Ogórki

Dlaczego? 100 g to zaledwie 13 kcal
Zawiera sporo związków o charakterze zasadowym, które pomagają rozprawić się z zakwaszeniem organizmu. Ma również korzystny wpływ na trawienie i wzmacnia krzepliwość krwi. Zawiera dużo witaminy K, potasu wapnia oraz fosforu. Jeśli nie lubisz ogórków zielonych, postaw na kiszone.

4. Pomidorki koktajlowe

Dlaczego? 100 g to zaledwie 13 kcal
To przekąska, którą łatwo zabrać ze sobą do pracy. W dodatku zawierają mnóstwo witaminy C, beta-karotenu, witamin E, PP, K i z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza i wielu innych cennych składników. Działają moczopędnie, zapobiegają miażdżycy i zawałom serca oraz procesom starzenia.

5. Kalafior

Dlaczego? 100 g to zaledwie 22 kcal
Strażnik naszej odporności. Zawiera związki, które wspomagają układ immunologiczny. Ma również działanie przeciwnowotworowe i odtruwające. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę K i C, potas, magnez, wapń, miedź, fosfor i wiele innych.

6. Jabłko

Dlaczego? 100 g to zaledwie 52 kcal
Jabłka poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobiegają zaparciom, odkwaszają organizm, wzmacniają serce, mięśnie i układ nerwowy. Lista ich prozdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Są źródłem witaminy C, A, E, B, potasu, krzemu i wielu innych.

7. Truskawki

Dlaczego? 100 g to zaledwie 28 kcal
Kojarzą nam się przede wszystkim z latem. Ale w postaci mrożonej także mają dużo prozdrowotnych wartości. Zapobiegają zaparciom i mają właściwości przeciwnowotworowe. Zawierają też bromelinę, która wspomaga trawienie. Oprócz tego znajduje się w nich sporo witaminy C, PP i witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, fosforu i magnezu.

8. Musli

Dlaczego? 3 łyżki to zaledwie 107 kcal
To mieszanka zbóż z dodatkiem orzechów albo owoców. Dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Zawiera witaminy i składniki mineralne, takie jak: kwas foliowy, magnez, potas i wiele innych. Oprócz tego jest doskonałym źródłem błonnika.

9. Jogurt naturalny

Dlaczego? 100 g to zaledwie 90 kcal
Przekąska, która dostarcza dużych ilości wapnia – wspomagającego odchudzanie i wzmacniającego kości. Korzystnie wpływa też na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, dzięki czemu poprawia odporność. Lista jego zalet jest długa, dlatego ze spokojem można go jeść między posiłkami.

10. Orzechy

Dlaczego? Garść to zaledwie 97 kcal
Bardzo zdrowa przekąska. Są bogate nie tylko w witaminy i składniki mineralne (m.in. w witaminę E), ale również w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i regulują metabolizm. Poprawiają też pamięć i koncentrację oraz zapobiegają depresji.

na podstawie tekstu autorstwa Patrycji Kawki/wyd. specjalne Vita

Redakcja poleca

REKLAMA