Chude mięsa na Wielkanoc

Kuchnia wielkanocna obfituje w mięso wieprzowe: szynki, kiełbasy, schab. A co wy na to aby zamiast potraw z mięsa wieprzowego wybrać mniej tłustego królika lub perliczkę?
/ 20.03.2015 10:05

Kuchnia wielkanocna obfituje w mięso, jaja i ziemiopłody. Nierzadko jeśli chodzi o mięso, na naszym stole goszczą szynki wieprzowe, kiełbasy, pieczony schab, kotlety… Wszystko w dużej ilości, wykwintnie doprawione, soczyste i tłuściutkie. Tradycja nakazuje, by było wyjątkowo i smacznie, co nie oznacza, że zdrowo. Może więc spróbujmy poeksperymentować w kuchni? I zamiast potraw z mięsa wieprzowego wybrać np. królika lub perliczkę?

Chude mięsa na Wielkanoc

Fot. Depositphotos

Zobacz też: Świąteczny królik w sosie żurawionowym

Królik

Mięso z królika ma dużo walorów, nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych. Jest ono zaliczane do mięś z grupy „białych” o małej zawartości tłuszczu. Mięso królicze w porównaniu z mięsem wieprzowym, czy wołowym zawiera też o wiele mniej złego cholesterolu (30-50mg w 100g mięsa). Jest źródłem wartościowych aminokwasów, jak niezbędne: arginina i histydyna oraz kwasu tłuszczowego omega, a dokładniej linolenowego (podobnego jak w mięsie rybim). 100 gramów mięsa króliczego duszonego dostarcza około 250 kalorii. Zatem przy okazji Wielkanocy można pomyśleć nad zastąpieniem schabu i wołowiny właśnie królikiem.

Nie wiesz jak „zabrać się” do królika? Podpowiedź znajdziesz w
przepisie na
królika z pieczarkami w śmietanie

Indyk

Indyk znajduje się na trzecim miejscu mięs spożywanych przez Polaków. Wyprzedzają go tylko kurczak i wieprzowina. Dlaczego go doceniliśmy? Zwłaszcza przez walory smakowe i możliwość stworzenia z tego mięsa najróżniejszych dań i fakt, że jest sycące. Świetnie komponuje się z warzywami i grzybami. Mięso indycze jest uznane za zdrowe, ponieważ jest antyalergiczne, lekkostrawne i nie zawiera za dużo tłuszczu. 100g mięsa indyczego po obróbce termicznej dostarcza nam od 120 do 220 kalorii.

Nie masz pomysłu na indyka? Może wypróbuj kuchnię meksykańską?

Perliczka

Mięso perliczki jest jednym ze szlachetnych gatunków drobiu. Perliczka jest ceniona z powodu niecodziennego smaku, ale niestety nie wszędzie można ją zdobyć. Mięso perliczki jest bardzo chude, prawdopodobnie nawet dwukrotnie niż mięso kurczaka. Ponadto zawiera mnóstwo substancji odżywczych, jak potas i magnez, witaminy z grupy B i witamina E. 100 gramów mięsa z perliczki dostarcza około 160 kalorii. To dobry zamiennik dla naszego „codziennego” drobiu.

Perliczkę trudno jest przyrządzić… U nas jednak znajdziesz
sprawdzony przepis na perliczkę wielkopolską

Redakcja poleca

REKLAMA