Wzmacnia odporność i opóźnia starzenie
Kuracja skutecznie wzmacnia system odpornościowy i opóźnia starzenie organizmu. Przy jej stosowaniu obniża się ryzyko występowanie chorób serca i miażdżycy. W czasie trwania diety należy spożywać cztery posiłki dziennie, rezygnując całkowicie ze słodyczy i cukru. Mięso i ryby je się wyłącznie gotowane, pieczone lub z rusztu. Do przyrządzania posiłków trzeba używać wyłącznie oliwy lub oleju.
Oczyszcza organizm
I ETAP – oczyszczanie organizmu z toksyn. Trwa 1-10 dni.
W tym czasie spożywa się warzywa takie jak: brokuły, kapusta, brukselka, marchewka, seler, por, pomidory, papryka, buraki, szpinak, sałata. Ważnym jest, aby unikać warzyw strączkowych. Z owoców wybieramy tylko cytrusy i melona.
Na nasz organizm na tym etapie dobrze zadziałają kiełki sojowe, soczewicy lub lucerny oraz orzechy, migdały, siemię lniane, pestki dyni, słonecznika czy sezamu.
Wskazane jest jedzenie wielozbożowego musli, płatków lub otrębów owsianych oraz kaszy gryczanej. Kefir, jogurt naturalny, maślanka również dobrze działaj na nasz organizm. Świetne są ryby, zwłaszcza morskie.
Polecamy: Wojna antyutleniaczy z wolnymi rodnikami
Spala tłuszcz
II ETAP – spalanie tłuszczu – trwa od 11 do 25 dnia.
W tym okresie należy spożywać nabiał: chudy twaróg i mleko, naturalny jogurt, kefir, jaja, ewentualnie mleko sojowe i ser tofu. Z mięsa zaleca się pierś kurczaka lub indyka, chudą cielęcinę, wołowinę oraz wędliny z drobiu. Bardzo ważne są oczywiście ryby i owoce morza. Z warzyw wybieramy groch, fasolę, soczewicę, brokuły, rzodkiewkę, szczypiorek, pomidory, por, brukselkę i kalafior, a z owoców grejpfruty, kwaśne jabłka, kiwi, pomarańcze.
Polecamy: Jak spalać tłuszcz bez utraty masy mięśniowej?
Przyspiesza przemianę materii
III ETAP – przyspieszenie przemiany materii. Trwa od 26 do 40 dnia.
W tym okresie należy spożywać pełnoziarniste pieczywo, pęczak, brązowy ryż, kaszę gryczaną, pieczone ziemniaki, płatki owsiane, musli. Można sobie pozwolić na jedzenie wszystkich warzywa i owoców, chudego mięsa, ryb i drobiowej wędliny. Zalecany nabiał to kefir, jogurt naturalny, chude mleko, twaróg, ser, jaja.
Jadłospis można układać oczywiście dowolnie, przestrzegając jedynie zasad stosowania produktów zalecanych na dany okres.
Fragment pochodzi z książki „Bądź piękną po czterdziestce” autorstwa Grażyny Łoś, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.