Sprawdź, jak szybko przygotować smaczną zapiekankę z dodatkiem pieczarek.
fot. Fotolia
Składniki
- ziemniaki
- pieczarki
- 5 dużych ząbków czosnku
- 2 duże cebule
- 400 ml śmietany 30%
- 25 dag żółtego sera
- 2 łyżki masła
- przyprawy: tymianek, wegeta, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zobacz, jak przygotować smaczną zapiekankę z ziemniakami i pieczarkami!
1. Ziemniaki pokrój w półplasterki i lekko podsmaż na patelni.
2. Wlej do garnka śmietanę i zagotuj,
3. Następnie przełóż do garnka podsmażone ziemniaki i duś około 15 minut.
4. Czosnek pokrój w drobną kostkę, posyp lekko solą i dociśnij widelcem, aby puścił sok.
5. Pieczarki pokrój w słupki, przełóż na patelnię i przesmaż, posól, popieprz. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
6. Dodaj masło, przyprawy, aby zapiekanka miała pożądany smak i przesmaż.
7. Następnie wszystko wymieszaj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy lub garnka.
8. Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 35 minut w temperaturze 150° C. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp nim zapiekankę i włóż na 5-10 minut do piekarnika.
Smacznego!
Zobacz także
Pizza z kalafiora? To możliwe!
Panierowany camembert z żurawiną
Zdrowe nugetsy - przepis