Przepis na delikatny, rozpływający się w ustach ser z nutą żurawinowej słodyczy. Sprawdź!
fot. Fotolia
Składniki (na dwie porcje)
- 2 sztuki sera camembert
- mały słoik żurawiny
- jedno jajko
- sześć łyżek bułki tartej
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Zobacz, jak zrobić pyszny panierowany camembert z żurawiną!
1. Wbij jajko do głębokiego talerza i roztrzep je widelcem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
2. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
3. Obtocz ser z każdej strony w jajku, a następnie w bułce, potem jeszcze raz w jajku i ponownie w bułce.
4. Rozgrzej oliwę na patelni.
5. Smaż ser po ok. 3 minuty z każdej strony, również na bokach, aż się zarumieni.
6. W garnku podgrzej żurawinę.
7. Ser udekoruj z wierzchu żurawiną lub podaj ją osobno jako dip, do zanurzania w nim kawałków panierowanego sera.