Bez mąki oraz proszku do pieczenia, smaczna i zdrowa. Sprawdź!
fot. Fotolia
Składniki
na ciasto:
- 1 kalafior
- 2 jajka
- ½ szklanki startego sera (twardego)
- przyprawy: łyżeczka oregano i łyżeczka bazylii
na wierzch pizzy:
- sos pomidorowy
- ser mozarella
- ulubione dodatki, np. świeża bazylia, pomidory, ale mogą być też oliwki, szynka, pieczarki
Sposób przygotowania
Zobacz, jak zrobić pyszną pizzę z kalafiora!
1. Podziel surowego kalafiora na różyczki.
2. Zetrzyj różyczki na tarce lub w malakserze, ok. 2 szklanki.
3. Umieść startego kalafiora na patelni, smaż na średnim ogniu ok. 6 minut, aby odparować nadmiar wody.
4. Wbij jajka do miski, dodaj starty ser, przyprawy: oregano i bazylię oraz kalafior.
5. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
6. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i wyłóż uzyskaną masę.
7. Uformuj placek do pizzy w dowolnym kształcie. Krawędzie mogą być trochę grubsze, dzięki czemu się nie przypalą.
8. Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut.
9. Wyjmij pizzę z piekarnika, nałóż sos pomidorowy.
10. Dodaj ulubione dodatki, mogą to być ser mozarella i pomidor.
11. Wstaw pizzę ponownie do piekarnika na 10-15 minut, do czasu aż ciasto się zarumieni, a ser rozpuści.
12. Podawaj ze świeżą bazylią.
1. Podziel surowego kalafiora na różyczki.
2. Zetrzyj różyczki na tarce lub w malakserze, ok. 2 szklanki.
3. Umieść startego kalafiora na patelni, smaż na średnim ogniu ok. 6 minut, aby odparować nadmiar wody.
4. Wbij jajka do miski, dodaj starty ser, przyprawy: oregano i bazylię oraz kalafior.
5. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
6. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i wyłóż uzyskaną masę.
7. Uformuj placek do pizzy w dowolnym kształcie. Krawędzie mogą być trochę grubsze, dzięki czemu się nie przypalą.
8. Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut.
9. Wyjmij pizzę z piekarnika, nałóż sos pomidorowy.
10. Dodaj ulubione dodatki, mogą to być ser mozarella i pomidor.
11. Wstaw pizzę ponownie do piekarnika na 10-15 minut, do czasu aż ciasto się zarumieni, a ser rozpuści.
12. Podawaj ze świeżą bazylią.