Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.

Oto garść wyjątkowych przepisów na ciasta wielkanocne siostry Anastazji. Przygotujesz je w kilka chwil i na pewno zachwycisz wszystkich swoich gości przy świątecznym stole. Możesz podać je podczas Wielkanocnego Śniadania, ale także przez cały okres świąteczny.
Spis treści:
Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: karpatka
Karpatka to prawdziwy polski klasyk. Świetnie sprawdza się nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale tak podczas zwykłego spotkania z bliskimi przy filiżance kawy.
Składniki na ciasto parzone:
- 125 g masła,
- 250 ml wody,
- 160 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
- 200 g miękkiego masła lub margaryny,
- 80 g budyniu waniliowego,
- 100 g cukru,
- 750 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Masło rozpuść w rondelku, a następnie dodaj do niego wodę i doprowadź do wrzenia. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas ucierając. Musi powstać kremowa masa.
- Gotowe ciasto przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia. Kiedy będzie już letnie lub chłodne, dodaj jajka i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę, a następnie podziel ją na dwie części i przełóż do osobnych misek.
- Każdą z części włóż do blachy i upiecz (osobno) w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut. Uważaj, aby ciasto nie opadło - nie otwieraj piekarnika, dopóki nie będzie gotowe.
- Po upieczeniu obu kawałków pozostaw je do wystudzenia.
- Przygotuj krem. Do szklanki przelej 200 ml mleka, a resztę zagotuj w rondelku. W szklance rozpuść proszki budyniowe, a następnie wlej całość do gotującego się mleka.
- Mieszaj, aż wszystko zgęstnieje i odstaw do wystudzenia. Możesz przykryć rondelek folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
- Masło lub margarynę przełóż do miski i utrzyj mikserem, aż zrobi się puszyste. Następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
- Kiedy powstanie gładka masa, rozłóż ją na pierwszej części ciasta i przykryj drugą.
- Udekoruj cukrem pudrem.

Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: ciasto-puszek
Puszek to pyszne i delikatne ciasto, które smakuje nawet osobom, które nie przepadają za słodkościami. Idealnie kremowa i aksamitna masa doskonale komponuje się z puszystym spodem.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- po 100 g mąki tortowej i ziemniaczanej,
- 120 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 200 ml zimnego mleka,
- 250 ml śmietany 30%,
- łyżka żelatyny,
- 50 ml gorącej, ale nie wrzącej wody.
- Dodatkowo:
- kakao,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
- Następnie powoli dodawaj po jednym żółtku, a na koniec wymieszane, przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia.
- Całość dokładnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby krem nie opadł. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika (170 stopni) na ok. 30 minut. Piecz do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt wystudź w formie.
- Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywną masę razem z zimnym mlekiem.
- Wodę podgrzej w rondelku, a następnie dokładnie wymieszaj w niej żelatynę (woda nie może być zbyt gorąca).
- Lekko wystudzoną, gładką masę żelatynową dodaj do śmietanki i dokładnie zmiksuj, aby nie było żadnych grudek.
- Biszkopt podziel na dwie nierówne części. Na mniejszą (niższą) wyłóż krem i przykryj większą częścią. Całość przesmaruj jeszcze raz niewielką ilością kremu i posyp mieszanką kakao i cukru pudru.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasta na Wielkanoc siostry Anastazji: ciasto 3Bit
Ciasto 3Bit jest doskonałą opcją dla osób, które uwielbiają słodkości na zimno. To ciasto nie wymaga pieczenia, dzięki czemu przygotujesz je raz-dwa.
Składniki:
- 500 g jasnych herbatników "z ząbkami",
- 250 g masy kajmakowej,
- 80 g budyniu waniliowego,
- 750 ml mleka,
- 20 g cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 50 ml gorącej wody,
- 3 łyżki żelatyny,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Odlej 200 ml mleka i rozpuść w nim proszki budyniowe. Resztę zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj roztwór budyniowy i dokładnie wymieszaj.
- Pogotuj chwilę, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia. Co jakiś czas mieszaj, aby nie tworzył się kożuch.
- Kiedy budyń będzie już wystudzony, utrzyj go z masłem na gładki krem.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
- Śmietankę ubij z cukrem wanilinowym, a następnie stopniowo dodawaj masę budyniową. Dodaj żelatynę i wymieszaj całość, aby powstał gładki krem. Następnie podziel go na dwie części.
- Do jednej z nich dodaj kajmak i wymieszaj.
- Na dnie formy umieść warstwę lub dwie herbatników. Wyłóż jedną z mas budyniowych i przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Następnie wyłóż drugą masę, ponownie przykryj herbatnikami i przesmaruj na wierzchu niewielką ilość dowolnej masy (lub połącz je razem).
- Całość udekoruj wedle uznania.

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji i ciasta wielkanocne: