Reklama

Oto garść wyjątkowych przepisów na ciasta wielkanocne siostry Anastazji. Przygotujesz je w kilka chwil i na pewno zachwycisz wszystkich swoich gości przy świątecznym stole. Możesz podać je podczas Wielkanocnego Śniadania, ale także przez cały okres świąteczny.

Reklama

Spis treści:

  1. Karpatka siostry Anastazji
  2. Ciasto-puszek siostry Anastazji
  3. Ciasto 3Bit siostry Anastazji

Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: karpatka

Karpatka to prawdziwy polski klasyk. Świetnie sprawdza się nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale tak podczas zwykłego spotkania z bliskimi przy filiżance kawy.

Składniki na ciasto parzone:

  • 125 g masła,
  • 250 ml wody,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 80 g budyniu waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 750 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Masło rozpuść w rondelku, a następnie dodaj do niego wodę i doprowadź do wrzenia. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas ucierając. Musi powstać kremowa masa.
  2. Gotowe ciasto przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia. Kiedy będzie już letnie lub chłodne, dodaj jajka i proszek do pieczenia.
  3. Zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę, a następnie podziel ją na dwie części i przełóż do osobnych misek.
  4. Każdą z części włóż do blachy i upiecz (osobno) w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut. Uważaj, aby ciasto nie opadło - nie otwieraj piekarnika, dopóki nie będzie gotowe.
  5. Po upieczeniu obu kawałków pozostaw je do wystudzenia.
  6. Przygotuj krem. Do szklanki przelej 200 ml mleka, a resztę zagotuj w rondelku. W szklance rozpuść proszki budyniowe, a następnie wlej całość do gotującego się mleka.
  7. Mieszaj, aż wszystko zgęstnieje i odstaw do wystudzenia. Możesz przykryć rondelek folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
  8. Masło lub margarynę przełóż do miski i utrzyj mikserem, aż zrobi się puszyste. Następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
  9. Kiedy powstanie gładka masa, rozłóż ją na pierwszej części ciasta i przykryj drugą.
  10. Udekoruj cukrem pudrem.
fot. Ciasta na Wielkanoc siostry Anastazji: karpatka/Adobe Stock, FomaA

Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: ciasto-puszek

Puszek to pyszne i delikatne ciasto, które smakuje nawet osobom, które nie przepadają za słodkościami. Idealnie kremowa i aksamitna masa doskonale komponuje się z puszystym spodem.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • po 100 g mąki tortowej i ziemniaczanej,
  • 120 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 200 ml zimnego mleka,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • łyżka żelatyny,
  • 50 ml gorącej, ale nie wrzącej wody.
  • Dodatkowo:
  • kakao,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
  2. Następnie powoli dodawaj po jednym żółtku, a na koniec wymieszane, przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby krem nie opadł. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika (170 stopni) na ok. 30 minut. Piecz do suchego patyczka.
  4. Gotowy biszkopt wystudź w formie.
  5. Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywną masę razem z zimnym mlekiem.
  6. Wodę podgrzej w rondelku, a następnie dokładnie wymieszaj w niej żelatynę (woda nie może być zbyt gorąca).
  7. Lekko wystudzoną, gładką masę żelatynową dodaj do śmietanki i dokładnie zmiksuj, aby nie było żadnych grudek.
  8. Biszkopt podziel na dwie nierówne części. Na mniejszą (niższą) wyłóż krem i przykryj większą częścią. Całość przesmaruj jeszcze raz niewielką ilością kremu i posyp mieszanką kakao i cukru pudru.
  9. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
fot. Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: ciasto-puszek/Adobe Stock, iuliia_n

Ciasta na Wielkanoc siostry Anastazji: ciasto 3Bit

Ciasto 3Bit jest doskonałą opcją dla osób, które uwielbiają słodkości na zimno. To ciasto nie wymaga pieczenia, dzięki czemu przygotujesz je raz-dwa.

Składniki:

  • 500 g jasnych herbatników "z ząbkami",
  • 250 g masy kajmakowej,
  • 80 g budyniu waniliowego,
  • 750 ml mleka,
  • 20 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 50 ml gorącej wody,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Odlej 200 ml mleka i rozpuść w nim proszki budyniowe. Resztę zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj roztwór budyniowy i dokładnie wymieszaj.
  2. Pogotuj chwilę, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia. Co jakiś czas mieszaj, aby nie tworzył się kożuch.
  3. Kiedy budyń będzie już wystudzony, utrzyj go z masłem na gładki krem.
  4. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
  5. Śmietankę ubij z cukrem wanilinowym, a następnie stopniowo dodawaj masę budyniową. Dodaj żelatynę i wymieszaj całość, aby powstał gładki krem. Następnie podziel go na dwie części.
  6. Do jednej z nich dodaj kajmak i wymieszaj.
  7. Na dnie formy umieść warstwę lub dwie herbatników. Wyłóż jedną z mas budyniowych i przykryj kolejną warstwą herbatników.
  8. Następnie wyłóż drugą masę, ponownie przykryj herbatnikami i przesmaruj na wierzchu niewielką ilość dowolnej masy (lub połącz je razem).
  9. Całość udekoruj wedle uznania.
fot. Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: ciasto 3Bit/Adobe Stock, prosiaczeq
Reklama

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji i ciasta wielkanocne:

Reklama
Reklama
Reklama