Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na maśle.
Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Zalej bulionem, zagotuj, dodaj przesmażoną cebulę, gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rozpadać.
Całość zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i kolendrą.
Rozlej do talerzy, zabiel śmietaną. Posyp zieleniną lub startym serem. Marchewkowa zupa krem gotowa!
Dobre rady:
Zupę krem można podać z groszkiem ptysiowym, grzanką lub minigrzankami.
Najlepiej zrobić je z niezbyt świeżego pieczywa. Chleb trzeba pokroić na kromki, przetrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku lub posypać czosnkiem granulowanym i ewentualnie pokroić w kostkę. Potem zrumienić na patelni na oliwie.
Aby przełamać słodkawy smak marchewki, można do zupy dodać 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego.