Jajka kurze
Są bogate w substancje odżywcze, witaminy, minerały i mikroelementy. 100 g masy jajecznej (żółtka z białkami) zawiera: 139 kcal, 12,5 g białka, 0,6 g węglowodanów oraz 9,7 g tłuszczu.
Jajka kacze
Są większe od kurzych. Białko jest mało wodniste, dlatego trzeba uważać, aby jajek nie przegotować, bo będą gumowate.
Jajka gęsie
Mają więcej substancji odżywczych niż kurze. W 100 g jest: 185 kcal, 13,9 g białka, 1,35 g węglowodanów i 13,3 g tłuszczu.
Jajka przepiórcze
Zawierają więcej niezbędnych aminokwasów i mniej tłuszczu niż kurze. Są ponadto bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu, witamin z grupy B oraz fosforu. Pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Uważane są za afrodyzjak.
Jajka strusie
W porównaniu z innymi są bardziej dietetyczne, co wynika ze stosunku występujących w nich kwasów wielonienasyconych do kwasów nasyconych. Nie są u nas zbyt popularne, między innymi ze względu na wysoką cenę (50–70 zł sztuka).