Rodzaje jaj - rady pani domu

Rodzaje jaj fot. Fotolia
Zobacz, jakie jajka możesz przygotować na Wielkanoc!
/ 06.03.2013 10:59
Rodzaje jaj fot. Fotolia

Jajka kurze


Są bogate w substancje odżywcze, witaminy, minerały i mikroelementy. 100 g masy jajecznej (żółtka z białkami) zawiera: 139 kcal, 12,5 g białka, 0,6 g węglowodanów oraz 9,7 g tłuszczu.

Jajka kacze


Są większe od kurzych. Białko jest mało wodniste, dlatego trzeba uważać, aby jajek nie przegotować, bo będą gumowate.

Jajka gęsie


Mają więcej substancji odżywczych niż kurze. W 100 g jest: 185 kcal, 13,9 g białka, 1,35 g węglowodanów i 13,3 g tłuszczu.

Jajka przepiórcze


Zawierają więcej niezbędnych aminokwasów i mniej tłuszczu niż kurze. Są ponadto bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu, witamin z grupy B oraz fosforu. Pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Uważane są za afrodyzjak.

Jajka strusie 


W porównaniu z innymi są bardziej dietetyczne, co wynika ze stosunku występujących w nich kwasów wielonienasyconych do kwasów nasyconych. Nie są u nas zbyt popularne, między innymi ze względu na wysoką cenę (50–70 zł sztuka).

Zobacz, jak gotować jajka!

Redakcja poleca

REKLAMA