Pierś indyka z owocami

Na wielkanocnym stole muszą pojawić się tradycyjne mięsa. Wypróbuj przepis na pierś z indyka z owocami!

DRUKUJ PRZEPIS
Pierś indyka z owocami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 duża pierś z indyka
  • po 5 dag suszonych fig, moreli, śliwek, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów obranych
  • 2 szklanki białego wina
  • 2-cm kawałek imbiru
  • suszony tymianek
  • suszona szałwia
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz
  • olej
Szybkie stir-fry z indykiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, długim nożem zrób szeroką kieszeń, natrzyj solą, pieprzem czarnym, cayenne oraz ziołami. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę.
  2. Owoce oraz orzechy zalej winem, odstaw na 20 minut, następnie osącz, zachowując płyn. Imbir obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do owoców. Nadziej indyka namoczonymi owocami, zepnij wykałaczkami i delikatnie obwiąż.
  3. Tak przygotowaną pierś umieść w wysmarowanym oliwą naczyniu, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st., podlej alkoholem z owoców i piecz 1,5 godziny, często podlewając wytworzonym sosem. Na 30 minut przed końcem pieczenia, pieczeń z indyka obłóż pozostałymi owocami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)