Składniki:
- 2 kg piersi indyka
- puszka ananasów
- 3 łyżki miodu
- 1/4 szklanki soku ananasowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- szczypta przyprawy do piernika
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta suszonego oregano
- sól, pieprz
Dodatki:
- puszka brzoskwiń
- 10 dag żurawiny
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki masła
Przygotowanie:
- Pierś indyka umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Osączone plasterki ananasa przekrój na pół, tak aby otrzymać cienkie krążki. Sok ananasowy, miód, oliwę oraz pozostałe przyprawy wymieszaj. Połową przygotowanej marynaty posmaruj mięso, obłóż plasterkami ananasa (można dla pewności przypiąć je goździkami) i posmaruj pozostałą marynatą.
- Tak przygotowaną pieczeń ułóż w naczyniu do zapiekania. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając pozostałym sokiem ananasowym.
- Połówki brzoskwiń podsmaż na maśle, dodaj żurawinę, podlej kilkoma łyżkami zalewy z brzoskwiń, oprósz cynamonem, cukrem i duś wszystko razem kilka minut.
- Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry. Połówki brzoskwiń napełnij żurawiną. Ułóż na półmisku wokół plastrów pieczeni.