Michel Moran poleca: Świąteczny sernik alzacki

Świąteczny sernik alzacki przepisu Michela Morana z pewnością zaskoczy twoich wielkanocnych gości!

DRUKUJ PRZEPIS
Michel Moran poleca: Świąteczny sernik alzacki
ONS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg sera
  • 100 ml rzadkiej śmietany 36%
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • mleko
  • laska wanilii 
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wymieszaj masło z cukrem, mąką i nasionami wanilii (przekrój laskę wzdłuż i zeskrob je ze środka nożem). Powoli dodaj 3–4 łyżki mleka. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki. Ser wymieszaj ze śmietaną, mąką kukurydzianą i cukrem.
  2. Oddziel żółtka od białek, ubij pianę i mieszaj z masą w kolejności: najpierw żółtka, a potem białka ubite na sztywną pianę.
  3. Tortownicę wylep ciastem (spód i boki) i ponakłuwaj widelcem. Wlej masę serową i włóż do nagrzanego do temp. 195–200°C piekarnika na 45 minut. Przed wyjęciem sprawdź, np. wykałaczką, czy sernik jest dobrze upieczony.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)