Mazurek z czekoladą i brzoskwiniami - przepis

Nadzienie z brzoskwiń i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach
/ 06.02.2013 13:07

Przygotowanie 40 min * pieczenie 15 min * 1 porcja – ok. 170 kcal

Składniki na 30 porcji:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • puszka brzoskwiń lub mandarynek
  • 10 dag płatków migdałowych
  • tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • gotowa polewa czekoladowa deserowa
  • 1 pomarańcza lub 2–3 mandarynki
  • kilka winogron do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Rozkrusz w palcach, dodaj żółtko, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż na 2–3 godziny do lodówki.

2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wyłóż nim prostokątną blachę, uformuj wysoki brzeg. Piecz ok. 15 min w 190 st. C, ostudź.

3. Białą czekoladę połam na kawałki, dodaj masło, rozpuść w kąpieli wodnej (wstawiając naczynie z czekoladą do większego garnka z gorącą wodą). Wymieszaj z płatkami migdałowymi.

4. Brzoskwinie osącz, pokrój na cząstki, ułóż na spodzie ciasta. Brzegi obłóż cząstkami pomarańczy i winogronami. Brzoskwinie zalej białą masą czekoladowo-migdałową, zastudź. Udekoruj polewą czekoladową, schłodź.

Redakcja poleca

REKLAMA