Mazurek wiśniowy

Kruchy mazurek króluje na wielkanocnych stołach!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek wiśniowy
serwis prasowy Dr Oetker
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g mielonych migdałów
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 2 szklanki wiśni bez pestek
Polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka masła
Do dekoracji:
  • 20 g migdałów
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na wielkanocny mazurek wiśniowy!

  1. Mąkę wymieszaj z migdałami i posiekaj z masłem, jak na kruszonkę.
  2. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, jajko, żółtko, zagnieć gładkie ciasto.
  3. Ciasto owiń folią spożywczą, wstaw na godzinę do lodówki.
  4. Formę do tarty wylep ciastem podwyższając brzeg ciasta na wysokość 2,5 cm, ciasto nakłuj widelcem.
  5. Piecz ok. 25 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  6. Ostudzony placek wyjmij z formy, ułóż na nim osączone wiśnie.
  7. Czekoladę pokrusz, wsyp do garnuszka o grubym dnie, wlej gorącą wodę i rozpuść, podgrzewając na małym ogniu.
  8. Dodaj śmietankę, masło i jeszcze chwilę podgrzewaj, mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  9. Gorącą czekoladą oblej ciasto.
  10. Mazurek udekoruj.
Materiały prasowe, Dr Oetker

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)