Mazurek kajmakowy

Najpyszniejszy mazurek na Wielkanoc!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek kajmakowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 dag cukru
  • 2 dag cukru waniliowego
Kajmak:
  • 50 ml pełnotłustego mleka
  • 50 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 dag cukru
  • łyżka masła o temperaturze pokojowej
  • laska wanilii
  • masło i mąka do foremki
  • połówki migdałów do dekoracji
  • gorzka czekolada
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek kajmakowy!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź, po czym rozwałkuj i wylep nim okrągłą formę o średnicy 18 cm.
  2. Piecz około 35 minut w temperaturze 180°C.
  3. Laskę wanilii rozetnij, wyskrob ziarenka.
  4. Do rondla o grubym dnie wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier i wanilię.
  5. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 30 minutach masa zacznie gęstnieć.
  6. Rondel wstaw do większego garnka z wrzącą wodą i gotuj przez około 2 godziny. Kajmak powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. 
  7. Dodaj masło, chwilę podgrzewaj i wymieszaj.
  8. Kajmak wyłóż na kruchy upieczony spód.
  9. Udekoruj migdałami i czekoladą.

Zobacz też przepisy na babki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
bejbe/8 miesięcy temu
Ja na te święta robię mazurka w nowym wykonaniu z masą orzechową z kawałkami orzechów, już kupiłam z promo z helio, jako dekoracja posłużą mi bakalie.