Karkówka pieczona - przepis

Pyszny sos przygotujesz na bazie sosu z pieczenia. Połącz go ze 150 ml wytrawnego wina i gotuj, aż odparuje połowa płynu. Dopraw do smaku, ewentualnie zagęść mąką.
/ 27.03.2013 05:17
DRUKUJ PRZEPIS
Karkówka pieczona - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg karkówki
  • 150 ml wody
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku
  • 100 ml octu winnego
  • 1 strąk papryki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Umieść w dopasowanym naczyniu.
  2. Jedną cebulę, marchewkę i czosnek obierz, pokrój, zalej wodą, zagotuj. Dodaj tymianek, gotuj 3 min, wystudź. Wymieszaj z octem. Marynatą zalej mięso. Odstaw je na dobę w chłodne miejsce, obracaj co kilka godzin.
  3. Warzywa z marynaty umieść na dnie brytfanny. Połóż na nich mięso. Piecz ok. godziny w 200 st. C, polewając marynatą. Dodaj pokrojoną cebulę i paprykę, piecz jeszcze ok. 30 min w temp. 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS