Galaretka pomidorowa z wędliną

Dla urozmaicenia smaku warto do galaretki pomidorowej z wędliną dodać garść pokrojonego w słupki żółtego sera.

DRUKUJ PRZEPIS
Galaretka pomidorowa z wędliną
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 15 dag kiełbasy
  • 20 dag szynki gotowanej
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • kieliszek białego wina
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny instant
  • 3–4 krople tabasco
  • sól selerowa
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mielonej papryki

Do dekoracji:

  • cząstki jajka na twardo
  • szczypiorek
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń pestki i drobno pokrój (jeśli są to pomidory z puszki, wystarczy je osączyć i pokroić). Obraną z osłonki kiełbasę i szynkę pokrój w kostkę.
  2. Sok pomidorowy i wino wlej do rondla, przypraw solą, sosem tabasco, cukrem i papryką. Podgrzej na małym ogniu. Żelatynę rozpuść w gorącej zalewie, przestudź.
  3. Do formy z ozdobnym dnem wlej niewielką ilość tężejącej galarety. Przez chwilę poruszaj formą, tak aby galareta pokryła dokładnie całą powierzchnię foremki.
  4. Gdy galaretka zastygnie, włóż wędlinę i pomidory, zalej pozostałą galaretą, zastudź. Przed podaniem galaretę wyłóż na półmisek, posyp szczypiorem, udekoruj cząstkami jajek.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)