Reklama
Ilość kalorii: 200
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 20 dag cienkich plastrów szynki konserwowej (z bloku)
  • 30 dag wędz. szynki
  • 2 papryki
  • 2 korniszony
  • 3 łyżki pieczarek konserwowych
  • szalotka
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki posiekanych ziół (np. czosnku niedźwiedziego, szczypiorku)
  • sok z połowy cytryny
  • sos sojowy
Reklama
Przygotowanie:
  1. W gorącym bulionie rozpuść żelatynę, ostudź. Dopraw sokiem z cytryny, sosem sojowym i ziołami. Ostudź, galaretą zalej dno i boki schłodzonej formy keksowej. Wyłóż plastrami szynki.
  2. Układaj kolejno warstwy pokrojonej na kawałki szynki wędzonej oraz rozdrobnionych warzyw. Za każdym razem zalewaj składniki częścią galaretki i schładzaj w lodówce. Całość chłodź kilka godzin. Wstaw naczynie na chwilę do ciepłej wody i wyłóż na półmisek.
Reklama
Reklama
Reklama