Składniki:
- 20 dag cienkich plastrów szynki konserwowej (z bloku)
- 30 dag wędz. szynki
- 2 papryki
- 2 korniszony
- 3 łyżki pieczarek konserwowych
- szalotka
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki posiekanych ziół (np. czosnku niedźwiedziego, szczypiorku)
- sok z połowy cytryny
- sos sojowy
Przygotowanie:
- W gorącym bulionie rozpuść żelatynę, ostudź. Dopraw sokiem z cytryny, sosem sojowym i ziołami. Ostudź, galaretą zalej dno i boki schłodzonej formy keksowej. Wyłóż plastrami szynki.
- Układaj kolejno warstwy pokrojonej na kawałki szynki wędzonej oraz rozdrobnionych warzyw. Za każdym razem zalewaj składniki częścią galaretki i schładzaj w lodówce. Całość chłodź kilka godzin. Wstaw naczynie na chwilę do ciepłej wody i wyłóż na półmisek.