Szynka w galarecie
Szynka w galaretce to bardzo efektowno i zarazem pyszna przekąska. Możesz do nie dodać swoje ulubione warzywa.

- p
Opublikowano: 11.10.2012, 06:47
Reklama
Ilość kalorii: 200
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 20 dag cienkich plastrów szynki konserwowej (z bloku)
- 30 dag wędz. szynki
- 2 papryki
- 2 korniszony
- 3 łyżki pieczarek konserwowych
- szalotka
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki posiekanych ziół (np. czosnku niedźwiedziego, szczypiorku)
- sok z połowy cytryny
- sos sojowy
Reklama
Przygotowanie:
- W gorącym bulionie rozpuść żelatynę, ostudź. Dopraw sokiem z cytryny, sosem sojowym i ziołami. Ostudź, galaretą zalej dno i boki schłodzonej formy keksowej. Wyłóż plastrami szynki.
- Układaj kolejno warstwy pokrojonej na kawałki szynki wędzonej oraz rozdrobnionych warzyw. Za każdym razem zalewaj składniki częścią galaretki i schładzaj w lodówce. Całość chłodź kilka godzin. Wstaw naczynie na chwilę do ciepłej wody i wyłóż na półmisek.
Reklama
Reklama
Reklama