Chlebek szpinakowo-pomidorowy

Jeśli bochenek zacznie zbyt szybko się rumienić, przykryj go folią aluminiową.

DRUKUJ PRZEPIS
Chlebek szpinakowo-pomidorowy
A. Rogalski
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • 1/2 szklanki rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Dodatki:

  • szklanka mąki
Jajecznica ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuść w połowie szklanki letniej wody. Dodaj sól, cukier i 35 dag mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.
  2. Podziel ciasto na pół. Do jednej części dodaj szpinak i 3/4 szklanki mąki (tej dodatkowej), zagnieć. Do drugiej dodaj 2 łyżki mąki i koncentrat pomidorowy, zagnieć.  
  3. Resztą mąki oprósz stolnicę, rozwałkuj oba ciasta. Szpinakowe powinno być trochę większe. Posmaruj wodą, przykryj ciastem pomidorowym i zwiń, tworząc roladę.
  4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 30 minut. Chlebek piecz około 50 minut, do suchego patyczka w temperaturze 195 stopni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)