Wielkanocne dekoracje

Wielkanocne dekoracje
Cukrowe baranki, żółte kurczaczki i różnokolorowe pisanki – tak najczęściej wygląda dekoracja wielkanocnego stołu. Trudno sobie wyobrazić święta bez tych klasycznych elementów, ale warto dodać do nich kwiaty, żeby wprowadzić wiosenny nastrój.
/ 08.07.2009 11:27
Wielkanocne dekoracje

Kolorowe kwiaty i bazie najczęściej widzimy jako dodatki do wielkanocnych palemek. Na stole czasem stawiamy bukiet tulipanów czy żonkili. Jak jeszcze można udekorować stół?

Nie tylko cięte

Kwiaty doniczkowe rzadko są wykorzystywane do ozdabiania stołu; najczęściej stawiamy je na okiennych parapetach. Święta to dobra okazja, by to zmienić. Kolorowe cyklameny wprowadzą wiosenny nastrój. Wystarczą 3 niewielkie doniczki, by stół zyskał oryginalny wygląd. Oczywiście, doniczki warto ozdobić. Najlepiej owinąć je kolorową folią lub karbowanym papierem, dopasowanym kolorystycznie do zastawy czy serwetek. Świetnie prezentują się też aranżacje w wiklinowych koszykach – oprócz kwiatów, możemy w nich ułożyć bazie, pisanki czy żółte kurczaczki. Oczywiście tego typu kompozycje wielkanocne możemy też kupić – niemal każda kwiaciarnia ma je w świątecznej ofercie.

Wersja minimum

Eleganckie dekoracje prezentowane w licznych magazynach o dekoracji wnętrz najczęściej tworzone są na dużych stołach stojących w przestronnym pomieszczeniu. Jak jednak poradzić sobie, jeśli dysponujemy niewielkim stołem, przy którym gromadzi się liczna rodzina? W tej sytuacji musimy zrezygnować z dużych aranżacji w koszach, a nawet z bukietu kwiatów w wazonie. Nie oznacza to jednak, że nie możemy naszego stołu ozdobić. Świetnie sprawdzą się pojedyncze kwiaty rozrzucone między półmiskami z jedzeniem. Zielonymi gałązkami bukszpanu możemy udekorować brzegi talerzy. Ładnie wyglądają także małe filiżanki, do których wstawiamy kilka krótko przyciętych żonkili.

Trochę inne pisanki

Ozdobione kolorowymi wzorami jajka nie muszą być ułożone w koszyku. Można z wydmuszek i kolorowych kwiatów zrobić oryginalną aranżację wielkanocną. Nie jest to trudne, wymaga jedynie nieco pracy i cierpliwości, jednak z pewnością chętnie zaangażują się w to dzieci. Na początek przygotuj wydmuszki – surowe jajka należy staranie umyć i drucikiem lub igłą wywiercić dziurki, a następnie wydmuchać zawartość. Tak przygotowaną skorupkę ustawiamy na podstawce lub kładziemy na kawałku czystej ścierki. Teraz czas na zdobienie; można użyć roztopionego wosku do malowania wzorów, farb, a nawet specjalnych kredek. Gotowe pisanki zostawiamy do wyschnięcia i tworzymy kompozycję kwiatową. Potrzebujemy wiosennych kwiatów: tulipany, frezje, żonkile; można je łączyć, lub zdecydować się na jeden gatunek. Kwiaty przycinamy i owijamy łodygi dobranym kolorystycznie sznurkiem. Tak przygotowany bukiet, możemy ozdabiać pisankami. Każdą wydmuszkę delikatnie mocujemy na cienkim druciku; możemy też użyć żyłki, którą przywiążemy ozdoby do bukietu. Dodatkowo, możemy naszą kompozycję ozdobić kolorowymi piórkami.

Żeby stół wyglądał pięknie

• Wybierz maksymalnie dwa kolory, które będą dominować w dekoracjach. Nadmiar barw rozprasza i odciąga uwagę.

• Na stole najlepiej sprawdzą się niskie kompozycje – wysokie kwiaty w wazonie utrudniają prowadzenie rozmowy z osobą po drugiej stronie stołu.

• Wszystkie kompozycje powinny być świeże, najlepiej stworzyć je w dzień poprzedzający wielkanocne śniadanie.

  

Anna Błaszczyńska
www.PocztaKwiatowa.pl