Szaszłyki prawdziwych piratów

W 100 ml wody ugotuj Bulionetkę Knorr, a następnie wystudź. Zetrzyj marchew. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą marchewką i bulionetką. W razie konieczności dopraw.
/ 06.06.2013 05:56

Składniki

  • mięso mielone wołowe - 400 gramów
  • bułka tarta - 200 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
  • ogórek do dekoracji - 1 sztuka
  • papryki (zielona, czerwona i żółta) - 3 sztuki
  • posiekana natka pietruszki
  • marchew - 1 sztuka
  • patyczki do szaszłyków
  • jajka - 2 sztuki

Szaszłyki prawdziwych piratów

Sposób przygotowania

W 100 ml wody ugotuj Bulionetkę Knorr, a następnie wystudź. Zetrzyj marchew. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą marchewką i bulionetką. W razie konieczności dopraw.
Z powstałej masy formuj małe kulki - dzieci na pewno chętnie zrobią to za Ciebie.
Pozwól dziecku pokroić paprykę w dużą kostkę za pomocą plastikowego noża.
Razem z dzieckiem panieruj kulki w bułce tartej.
Smaż je na patelni, by nabrały rumianego koloru. Następnie odłóż na ręcznik papierowy (kulki można również opiec w piekarniku, bez użycia tłuszczu).
Razem z maluchem nadziewaj na patyki do szaszłyków na przemian mięsne kulki i paprykę. Uważaj, aby mięso było już odpowiednio wystudzone.
Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut. Podawaj np. z Fixem Spaghetti Napoli Knorr. Potrawę udekoruj wachlarzykami z ogórka (ogórka przekrój wzdłuż na pół, następnie w plastry, docinając do końca np. co trzeci lub co piąty plaster, po czym rozkładaj je jak wachlarzyk)

Przepis szaszłyki prawdziwych piratów pochodzi z serwisu przepisy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA