Składniki
- mięso mielone wołowe - 400 gramów
- bułka tarta - 200 gramów
- Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
- ogórek do dekoracji - 1 sztuka
- papryki (zielona, czerwona i żółta) - 3 sztuki
- posiekana natka pietruszki
- marchew - 1 sztuka
- patyczki do szaszłyków
- jajka - 2 sztuki
Sposób przygotowania
W 100 ml wody ugotuj Bulionetkę Knorr, a następnie wystudź. Zetrzyj marchew. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą marchewką i bulionetką. W razie konieczności dopraw.
Z powstałej masy formuj małe kulki - dzieci na pewno chętnie zrobią to za Ciebie.
Pozwól dziecku pokroić paprykę w dużą kostkę za pomocą plastikowego noża.
Razem z dzieckiem panieruj kulki w bułce tartej.
Smaż je na patelni, by nabrały rumianego koloru. Następnie odłóż na ręcznik papierowy (kulki można również opiec w piekarniku, bez użycia tłuszczu).
Razem z maluchem nadziewaj na patyki do szaszłyków na przemian mięsne kulki i paprykę. Uważaj, aby mięso było już odpowiednio wystudzone.
Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut. Podawaj np. z Fixem Spaghetti Napoli Knorr. Potrawę udekoruj wachlarzykami z ogórka (ogórka przekrój wzdłuż na pół, następnie w plastry, docinając do końca np. co trzeci lub co piąty plaster, po czym rozkładaj je jak wachlarzyk)
Przepis szaszłyki prawdziwych piratów pochodzi z serwisu przepisy.pl