Sos jagodowy idealny do gofrów i naleśników

Sos jagodowy fot. Adobe Stock, JoannaTkaczuk
Sos jagodowy możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych jagód. Pasuje do wielu słodkich przekąsek, takich jak naleśniki, gofry, placki owocowe, a także lody i ciasta. Zobacz, jak przygotować pyszny i gęsty sos z jagód i daj się zaskoczyć tym lekko kwaśnym, oryginalnym smakiem.
/ 31.05.2022 06:00
Sos jagodowy fot. Adobe Stock, JoannaTkaczuk

Sos jagodowy często gości na naszych stołach, szczególnie w sezonie na te pyszne owoce. Jednakże możesz przygotować go także z mrożonych jagód - będzie smakował równie dobrze. To świetny dodatek do gofrów, naleśników, ale także do innych przekąsek na słodko. Zobacz, jak zrobić idealny sos jagodowy.

Spis treści:

  1. Sos jagodowy: do czego?
  2. Przepis na sos jagodowy
  3. Dlaczego warto jeść jagody?

Sos jagodowy: do czego?

Sos jagodowy bardzo często gości na naszych talerzach w okresie letnim. Orzeźwiający, lekko kwaśny smak jagód sprawia, że słodkie naleśniki czy gofry zyskują oryginalny, ciekawy charakter.

Możesz także wykorzystać gęsty sos jagodowy do innych przekąsek, np.:

  • placuszków owocowych,
  • owsianek,
  • bułek drożdżowych,
  • lodów,
  • ciast na zimno.

Przepis na sos jagodowy

Składniki:

  • 30 dag mrożonych jagód (mogą być świeże),
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce przełóż na sito i odsącz sok. Podgrzej sok (z jagód) aż zacznie się gotować. Skrobię rozpuść w zimnym soku z pomarańczy. Posłodź miodem.
  2. Sok pomarańczowy dodaj do gotującego się soku jagodowego. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Gotuj tak długo aż powstanie gęsty sos.
  3. Na koniec dodaj wanilię i owoce. Polej ciepłym sosem jagodowym gofry, naleśniki lub lody. Sosu jagodowego możesz użyć do polania sałatki owocowej.

sos jagodowy przepis
fot. Sos jagodowy: przepis/Adobe Stock, fahrwasser

Sos jagodowy z mrożonych jagód

Możesz także przygotować pyszny i gęsty sos jagodowy z mrożonych owoców. Będzie idealnie smakować na ciepło i zimno.

Składniki:

  • 300 g mrożonych jagód,
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jagody rozmroź najpierw w lodówce albo wrzuć od razu do garnka z dodatkiem wody. Gotuj na małym ogniu, aż owoce lekko się rozpadną i puszczą soki.
  2. Następnie zahartuj śmietanę i dodaj do sosu jagodowego razem z cukrem.
  3. Gotuj jeszcze kilkanaście minut, aż sos jagodowy się zredukuje i zgęstnieje.

sos jagodowy z mrożonych jagód
fot. Sos jagodowy z mrożonych jagód/Adobe Stock, yuliiaholovchenko

Czytaj także:
Borówki a jagody - czym się różnią
Przepisy na dania z jagodami

Redakcja poleca

REKLAMA