Polki.pl
kom. (4)

Rosół doskonały

Rosół - rzec by można - potrawa banalna. Zna ją każdy i co drugi z nas z pewnością zajada go w niedzielny obiad. Ale idealny rosół - czysty, klarowny, odpowiedni w smaku - ugotować wcale nie jest tak łatwo. Poznajcie zatem tajniki doskonałego rosołu.

Rosół doskonały

Rosół to nic innego jak wywar mięsno-jarzynowy. Stanowi bazę do przyrządzenia wielu zup, a także sosów. Aby wyszedł nam idealny, powinniśmy przestrzegać kilu ważnych zasad:

Po pierwsze: Mięso. Rosół powinniśmy gotować z mięsa świeżego, z mrożonego bowiem może wyjść mętny. Najsmaczniejszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, jak np. kawałek kury, indyka i wołowiny, wszystko z kością. Nie gotuje się rosołu na wieprzowinie. Mięso zalewamy zimną wodą, przykrywamy garnek przykrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu. W trakcie gotowania na powierzchni tworzy się szara piana, tzw. szumowiny, które należy zgarnąć łyżką cedzakową.

Po dwóch godzinach gotowania na bardzo małym ogniu (im dłużej tym lepiej) dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz opaloną nad ogniem cebulę, która nada rosołowi pięknego, złotego koloru. Jeżeli natomiast nie posiadacie tradycyjnej kuchenki gazowej, możecie to zrobić w piekarniku lub na teflonowej, suchej patelni.

Smak rosołu wzbogaci dodany ząbek czosnku. A jeżeli chcemy poprawić kolor rosołu, możemy dodać szczyptę kurkumy, która ma neutralny smak, więc nie zakłóci saku rosołu, a na pewno poprawi kolor.

Miękkie mięso i warzywa odcedzamy. Marchewkę kroimy i wrzucamy do rosołu. Tuż przed podaniem dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, która wzbogaci aromat rosołu.

Gdy rosół wydaje sie zbyt tłusty, należy go ostudzić i zebrać z powierzchni warstwę tłuszczu.

Oceń3.43 / 7

Podobne w temacie Kuchnia polska

Skomentuj Rosół doskonały

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 22 Lut 13, 14:42
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Rosół doskonałyNie dodaje do rosołu ani listka laurowego ani ziela angielskiego. Takie przyprawy jedynie do kapuśniaku, żurku i grochówki, ewentualnie krupniku z kaszą. Nie wyobrażam sobie idealnego rosołu z posmakiem liścia bądź ziela..ale to kwestia smaku każdego z osobna. Dodaje czasem natomiast, szczególnie latem, polowe papryki (jasnożółtej), polecam.
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 10 Kwi 14, 19:39
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Rosół doskonałyGałązka lubczyku świeżego lub mrożonego dodana do gotowego już rosołu to jak kropka nad i..
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 12 Lut 13, 20:28
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Rosół doskonałyMarchewka dodana na samym końcu nie zdąży się ugotować na miękko.
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 23 Lis 13, 17:22
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Rosół doskonałyNapisano, żeby dodać na końcu ugotowaną i pokrojoną marchewkę.

Podobne do Rosół doskonały

  • Rosół królewskiZupyRosół królewskiMięso umyj i oczyść. Warzywa obierz. Wołowinę zalej zimną wodą, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj opłukane oraz oczyszczone mięso z kury i warzywa, gotuj do momentu, kiedy warzywa i mięso...więcej »
  • RosółZupyRosółMięso dokładnie umyć, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.więcej »
  • Obiad weselnyPorady konsultanta ślubnegoObiad weselnyW naszej tradycji na weselny obiad podają rosół. Ja chciałabym inną zupę. Czy nie wyjdziemy na dziwaków?więcej »
  • Rosół na podrobachZupyRosół na podrobachŻołądki oczyścić. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć, pokroić w małe kosteczki, por na kawałki. Umyte mięso włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać liść laurowy i sporą szczyptę...więcej »
  • Galaretka drobiowaDróbGalaretka drobiowaZ piersi z kurczaka gotujemy rosół bez cebuli i selera. Pierś gotujemy tak, żeby się nie rozgotowała. Po ostudzeniu pierś kroimy w kostkę. Marchewkę z rosołu , przelewamy wrzątkiem , będzie nam potrzebna do dekoracji. Rosół...więcej »
  • Rozgrzewające dania z kurczaka na zimęKulinarne różnościRozgrzewające dania z kurczaka na zimęDwie propozycje dań na długie zimowe wieczory – Aromatyczny rosół z gotowanymi warzywami i kluseczkami z kaszy manny oraz Pierś kurczaka w sosie curry z kolorową papryką, bakłażanem i cukinią.więcej »
  • Chiński rosół z kaczkiKuchnia chińskaChiński rosół z kaczkiUdko kacze umyć,oczyścić z ewentualnych resztek piór i "pałek".Czosnek posiekać, cebule pokroić w półtalarki. Mięso,cebule i czosnek zalać ok 2,5 l wody, zagotować. Nie odszumowywać, pyrkać na małym ogniu wtedy będzie płyn...więcej »
  • Super 8 - We-Dwoje.pl recenzujeNowości kinowe"Super 8" - We-Dwoje.pl recenzujeWspaniały! Doskonała okazja do przypomnienia najmłodszym, że są jeszcze filmy bez nadmiaru komputerowych efektów, a na równi z nimi efektowne. Może nawet bardziej. Doskonałe aktorstwo, doskonały reżyser, doskonały scenariusz,...więcej »
  • Zupa fasolowa z klopsikamiZupyZupa fasolowa z klopsikamiMarchewki pokroić w plasterki. Fasolkę na kawałki. Bób obrać ze skórki. Cząber posiekać. Zagotować rosół i do wrzątku włożyć przygotowane warzywa i cząber. Gotować 20 minut...więcej »
  • Makaron domowyKuchnia polskaMakaron domowyTen kto choć raz spróbował makaronu domowego przyzna, że nawet najlepszy rosół z gotowym makaronem nie będzie tak smakował, jak ten z własnoręcznie przyrządzonym. Ten kto nie miał szczęścia skosztować, niech koniecznie...więcej »
  • Kurczak chiliDróbKurczak chiliMięso wymieszać z winem, odstawić na 5 min. (gdy jest wymieszane z wodą nie odstawiać), dodać białko z mąką, dokładnie wymieszać.więcej »
  • Kostka rosołowa domowej produkcjiKulinarne różnościKostka rosołowa domowej produkcjiDodatek kostki rosołowej do zup, sosów czy potraw mięsnych bez wątpienia dodaje im smaku, ale czy zastanawialiście się nad tym jak wiele taka mała kostka zawiera sztucznych składników, chemii, konserwantów, jak bardzo...więcej »
  • Zobacz podobne do Rosół doskonaływięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl