Gruszki już 1000 lat p.n.e. należały do najbardziej lubianych owoców. Są słodkie i sycące i każdy miłośnik słodyczy je uwielbia.
Istnieje kilka tysięcy odmian grusz, w Polsce uprawianych jest kilkanaście. Owoce mogą różnic się kształtem i wyglądem. Skórka może być gładka lub porowata, cienka lub gruba. Miąższ zawsze ma charakterystyczną ziarnistą strukturę.
Gruszki to jedne z najsłodszych owoców. Są sycące i bogate w witaminy i składniki mineralne. Doskonale wpływają na samopoczucie, poprawią pamięć i koncentrację, a to wszystko dzięki dużej zawartości magnezu. Poza tym to źródło potasu, wapnia, miedzi, żelaza, witaminy C, A, E i błonnika pokarmowego. Antyoksydanty zawarte w gruszkach wzmacniają odporność i chronią przed stanami zapalnymi oraz szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy.
Gruszki wyśmienicie smakują na surowo, ale można z nich przyrządzać również kompoty, desery, a także łączyć z daniami głównymi. Szczególnie dobrze smakuje z orzechami włoskimi, serem żółtym, pleśniowym oraz drobiem. Oto kilka ciekawych propozycji na słodkości i dania główne z gruszką.
Roladki z kurczaka z serem i gruszką
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 gruszki
- 40 dag sera zółtego
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka lekko rozbić. Obsypać z dwóch stron solą i pieprzem. Gruszki obrać, wydrążyć środek, pokroić w ćwiartki. Ser żółty pokroić w paski. Na pierś ułożyć gruszkę i pasek sera i zawinąć ciasno. Panierować w jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor.
Gruszka w szynce parmeńskiej
Składniki:
- 2 gruszki
- opakowanie szynki parmeńskiej
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, wydrążyć środek, pokroić w ósemki. Plastry szynki przekroić w ok. 2 cm paski. Każdy kawałek gruszki owinąć plastrem szynki. Na patelni rozgrzać oliwę i delikatnie wkładać gruszki, obsmażać na rumiano z obu stron. Po wyjęciu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Sałatka z gruszką, orzechami i fetą
Składniki:
- sałata masłowa
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 100 g pokruszonej fety
- gruszka
- oliwa
- ocet balsamiczny
- zioła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Gruszkę obrać, wydrążyć nasienie i pokroić w większą kostkę. Sałatę umyć, porwać na kawałki, wymieszać z gruszką, fetą, orzechami. Polać oliwą z octem balsamicznym, przyprawić do smaku, posypać ziołami.
Gruszka w czekoladzie
Składniki:
- 2 gruszki
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 25 g masła
- woda z cukrem
Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy ze skórki, zostawiamy ogonek, od dołu delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Wodę z dodatkiem cukru doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy gruszki, gotujemy chwilę na małym ogniu, aby nie były zbyt miękkie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gorące gruszki polewamy ciepłym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Ciasto z gruszkami
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- kostka masła lub margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- aromat migdałowy
- gruszki
Sposób przygotowania
Margarynę stopić, odstawić do ostygnięcia. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, jajka i ostudzoną margarynę. Wszystkie składniki zmiksować na puszystą masę. Gdy ciasto będzie za gęste, dodać odrobinę mleka. Ciasto wylać na blaszkę do pieczenie wyłożona papierem, na wierzchu ułożyć gruszki. Piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.