Polki.pl
kom. (4)

Kartofle, czyli ziemniaki po niemiecku

Nasi zachodni sąsiedzi słyną z upodobania do piwa, kiełbasy i… dużych brzuchów. Faktycznie, niemiecka kuchnia jest dość ciężka i jako dieta raczej nie do polecenia. Jednak na zimowy rodzinny obiad na szybko, niektóre proste, swojskie potrawy nadają się wspaniale.

Osobiście, pamiętam niegdyś dość dużą proszoną kolację w jednej z tradycyjnych bawarskich restauracji. Na stoły wjechały misy pełne dymiącej kiszonej kapusty oraz wielkich, raczej nie chudych, kawałków mięsiwa i wędzonych kiełbas. W tym okresie byłam wegetarianką, więc na granicy rozpaczy i wilczego głodu, spytałam gospodarzy czy jest jakiś ratunek. PKartofle, czyli ziemniaki po niemieckuo kwadransie siedziałam na wpół szczęśliwa nad pyszną sałatką ziemniaczaną, wydłubując widelcem… kawałki boczku.

Proponowana dziś wersja słynnej kartoflanej sałatki również nie zadowoli wegetarian, ale wszystkich szczęśliwie nawróconych, na pewno. Podawana na ciepło, świetnie nadaje się na obiad do szybkiego odgrzania, zaś samo przygotowanie nie zajmie więcej niż ½ godziny. Może również stanowić dodatek do mięs podczas większych wieczerzy.

Niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło
1 kg ziemniaków
4 plastry boczku
2 ½ szkl. wywaru z kurczaka
¼ szkl. octu z białego wina
1 szkl. poszatkowanej cebuli
po łyżeczce soli i cukru, pieprz do smaku
¼ szkl. oleju roślinnego
2 łyżki łagodnej musztardy
posiekany pęczek szczypiorku

Ziemniaki gotujemy ok. 15 minut, aż do umiarkowanej miękkości. Odcedzamy i kroimy w 2 cm plastry. Boczek smażymy bez tłuszczu, aż stanie się chrupki. Wytopiony na patelni tłuszcz zachowujemy. Mieszamy razem w garnku wywar z kurczaka, ocet, cebulę i przyprawy (poza szczypiorkiem) i zagotowujemy. Olej, tłuszcz z boczku i musztardę delikatnie łączymy z ziemniakami. Całość zalewamy gorącą miksturą. Przed podaniem posypujemy danie pokruszonym boczkiem i szczypiorkiem.

Smakuje również na zimno!

Oceń5.00 / 2

Podobne w temacie Kuchnie świata

  • Chorizo hiszpańskie - przepisOgniste hiszpańskie chorizoPikantne danie wprost z gorącej Hiszpanii! Przepis znanego szefa kuchni - Tomasza Krakowiaka z restauracji...
  • Solanka - tradycyjne danie kuchni rosyjskiejSolanka - tradycyjne danie...Solanka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, popularne również na Białorusi i Ukrainie. Jest to gęsta zupa,...
  • Pozole - tradycyjna zupa meksykańskaPozole - tradycyjna zupa...Pozole to tradycyjna zupa meksykańska, podawana głównie w wyjątkowych okazjach, np. z okazji meksykańskiego...
  • Sałatka CezarSałatka CezarSałatka Cezar to, obok sałatki greckiej, nicejskiej czy caprese, najpopularniejsza sałatka świata.

Skomentuj Kartofle, czyli ziemniaki po niemiecku

Gość
Żal
Poniedziałek | 2 Mar 09, 15:43
0    nie oceniono 0
Żal
Re: Kartofle, czyli ziemniaki po niemieckuŻaŻall
marritta
Środa | 12 Lis 08, 19:32
0    nie oceniono 0
marritta
Re: Kartofle, czyli ziemniaki po niemieckusmażyć ziemniaki w wytopionym z boczku tłuszczu - niee, dla mnie to jakaś tragedia. raz, że to już tłuszcz "przesmażony", dwa - smażenie ziemniaka w zwierzęcym tłuszczu nigdy nie wyjdzie na zdrowie. dla mnie jak ziemniaczki czy frytki to tylko z piekarnika, robione bez tłuszczu. one są tylko wstępnie podsmażone i potem zamrożone i mają nie...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 1 Lut 11, 17:51
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kartofle, czyli ziemniaki po niemieckuJA 6-9% tłuszczu. Aświstak siedzi i zawija. Nie chcesz wiedzieć jak sie robi gotowe frytki.
rafal
Środa | 12 Lis 08, 18:00
0    nie oceniono 0
rafal
Re: Kartofle, czyli ziemniaki po niemieckuziemniaczki sa super, a juz w formie frytek to juz w ogole mistrzostwo swiata:D. niestety ze wzgledow zdrowotnych nei robie ich sam, bo domowe sa za tluste, i kupuje mccain najczesciej, ale te tez smakiem dorownuja domowym i przede wszystkim mozna je robic w piekarniku co zdecydowanie obniza ich kalorycznosc.

Podobne do Kartofle, czyli ziemniaki po niemiecku

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl