Orzechy mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu ze względu na bogactwo jedno - i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, magnezu, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin. Są smaczne i zdrowe. Należy jednak spożywać je z umiarem ze względu na ich wysoką kaloryczność.
Fot. Dreamstime
Orzechy zalecane są jako uzupełnienie diety, ze względu na wiele zawartych w nich cennych wartości odżywczych. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe, regulują poziom "złego" cholesterolu, magnez wspomaga pamięć i koncentrację, a błonnik reguluje procesy trawienne. Dlatego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu na stałe. Pamiętajmy jednak o złotej zasadzie umiaru, orzechy są bowiem przekąską bardzo kaloryczną.
Jaka jest zawartość kalorii w orzechach?
(wartości dla 100 g)
- Orzechy arachidowe - ok. 560 kcal
- Orzechy brazylijskie - ok. 656 kcal
- Orzechy laskowe - ok. 640 kcal
- Orzechy macadamia - ok. 750 kcal
- Orzechy nerkowca - ok. 560 kcal
- Orzechy pekan - ok. 690 kcal
- Orzechy pinii - ok. 715 kcal
- Orzechy pistacjowe - ok. 589 kcal
- Orzechy włoskie - ok. 645 kcal
- Orzechy ziemne - ok. 560 kcal
- Kasztany jadalne - ok. 174 kcal
- Migdały - ok. 630 kcal