Polki.pl
kom. (0)

Gotowanie kaszy

Kasza reguluje ciśnienie, ułatwia trawienie, jest bardzo zdrowa i pożywna. Powinniśmy ją jeść jak najczęściej, a czy wiemy jak ją gotować?

Okazuje się, że gotowanie kaszy, to wcale nie "kaszka z mleczkiem". Sposoby gotowania zależą od rodzaju kaszy i jej przeznaczenia. Ze względu na nieustający brak czasu, coraz częściej sięgamy po produkty już częściowo przetworzone, tzw. paraboiled, których przyrządzenie trwa zdecydowanie krócej, ale prawdziwy amatorzy kasz jednak wolą tradycyjne ich przygotowywanie.

Gotowanie kaszy

Zobaczcie zatem w jaki sposób można gotować kasze.

Gotowanie na sypko

W ten sposób gotujemy kaszy grube, jak np. kaszę gryczaną, pęczak, perłową. Aby ziarenka nie sklejały się, przed gotowaniem kasze takie zacieramy jajkiem i suszymy w lekko nagrzanym piekarniku, następnie gotujemy od 40 do 60 minut. I tak:

  • na 1 szklankę kaszy gryczanej lub krakowskiej bierzemy 2 szklanki wody;
  • na 1 szklankę pęczaku - 3 szklanki wody;
  • na 1 szklankę kaszy jaglanej, jęczmiennej (perłowej i mazurskiej) - 2,5 szklanki wody.

Kasze sypkie podajemy jako samodzielne dania np. z sosami, jako dodatek do mięs, ale nadaję się także do sporządzania różnego rodzaju zapiekanek.

Gotowanie na gęsto

Rozklejane kasze drobne należy przed gotowaniem wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach:

  • szklanka kaszy manny, kukurydzianej lub krakowskiej na 4 szklanki wody lub mleka;
  • szklanka kaszy jęczmiennej perłowej, mazurskiej lub jaglanej na 3,5 szklanki wody.

Gotujemy, aż kasza się rozklei. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliła. Kasze rozklejane stosujemy do przygotowywania krupników oraz kleików i deserów..

Wszystkie kasze z wyjątkiem gryczanej płuczemy przed gotowaniem.

Czy wiesz, że... kasze przygotowane w tradycyjny sposób mają zdecydowanie lepszy smak, a co najważniejsze nie tracą cennych składników odżywczych.

Oceń0.00 / 0

Podobne w temacie Kuchenne porady

  • Grzybobranie - poradnik początkującego grzybiarzaPoradnik początkującego grzybiarzaJak się przygotować na grzybobranie? Doradzamy początkującym grzybiarzom, jak się przygotować na wyprawę po...
  • Porady na grilla - 10 porad10 porad na grillaPoznaj tricki, które przydadzą się podczas grillowania!
  • Jak gotować makaron?Jak gotować makaron?Znamy kilka sztuczek, które dodadzą makaronowi smaku i sprawią, że nabierze idealnej konsystencji!
  • Bób i pyszne potrawy z bobuJak gotować bób?Dziś bób staje się składnikiem nie tylko prostych sałatek, ale także tworzy wyrafinowane połączenia...

Skomentuj Gotowanie kaszy

Gość

Podobne do Gotowanie kaszy

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl