Co ugotować, gdy zjawią się niezapowiedziani goście?

Bywają takie sytuacje, gdy niespodziewanie w naszych drzwiach zjawiają się goście. Przechodzili obok, przypadkiem znaleźli się w okolicy lub po prostu mieli ochotę się z nami spotkać bez wcześniejszej zapowiedzi. I choć często taka wizyta jest dla nas miłą niespodzianką, niejednokrotnie mamy dylemat, co w takiej chwili przygotować do jedzenia. Gdy odwiedziny przyjaciół, teściów, dalszej rodziny czy sąsiadki, trwają nieco dłużej, warto przygotować jakiś szybki posiłek. Wcześniej czy później na pewno zgłodniejemy.
/ 23.08.2012 08:07

Bywają takie sytuacje, gdy niespodziewanie w naszych drzwiach zjawiają się goście. Przechodzili obok, przypadkiem znaleźli się w okolicy lub po prostu mieli ochotę się z nami spotkać bez wcześniejszej zapowiedzi. I choć często taka wizyta jest dla nas miłą niespodzianką, niejednokrotnie mamy dylemat, co w takiej chwili przygotować do jedzenia. Gdy odwiedziny przyjaciół, teściów, dalszej rodziny czy sąsiadki, trwają nieco dłużej, warto przygotować jakiś szybki posiłek. Wcześniej czy później na pewno zgłodniejemy.

Odradzamy wszelkiego rodzaju pracochłonne, skomplikowane dania, bo choć sprawią, że w oczach gości będziemy mistrzami kuchni, spowodują, że na przygotowaniu wymyślnego dania spędzimy więcej czasu niż na wspólnej rozmowie.

W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się szybkie dania, z małą ilością składników, łatwe w przygotowaniu i nie wymagające długiego gotowania. Ja szczególnie lubię dania z kuchni włoskiej, a zwłaszcza makarony i ryże. Są szybkie w przyrządzeniu, proste i większość osób je lubi. Oto 2 przepisy w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce.

Makaron z brokułami i orzechami

  • Co ugotować, gdy zjawią się niezapowiedziani goście?

    makaron (dowolnyok. 400 g)
  • brokuły (1 duży ok. 400 g, mogą być także mrożone)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • orzechy włoskie
  • ser żółty
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • bazylia (najlepiej świeża)

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuły ugotować na półtwardo w osolonej wodzie lub na parze. Cebulę pokroić w piorą, paprykę w paski i usmażyć na oliwie, aż cebula się zeszkli, a papryka zmięknie. Dodać brokuły podzielone na różyczki oraz posiekane orzechy. Smażyć ok. 1-2 minut. Dodać makaron, doprawić do smaku pieprzem. Posypać startym serem i posiekanymi liśćmi bazylii.

Przeczytaj także: Makarony na cztery różne sposoby

Risotto z groszkiem i cytryną

  • Co ugotować, gdy zjawią się niezapowiedziani goście?

    groszek świeży lub mrożony (ok. 400-500 g)
  • 1 cebula
  • ryż (ok. 200-300 g)
  • cytryna
  • 1 l gorącego rosołu drobiowego lub wywaru z warzyw
  • parmezan lub inny ostry ser np. cheddar
  • masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Groszek gotować przez ok. 4 minuty w osolonej wodzie, następnie odcedzić i wystudzić w zimnej wodzie. Drobno posiekać cebulę, dusić na roztopionym maśle, aż do miękkości. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez 1-2 minuty. Następnie zalać wywarem lub rosołem, tak, aby cały ryż został przykryty. Gotować na średnim ogniu dość często mieszając, gdy cały wywar zostanie wchłonięty, dolewać aż do momentu, gdy ryż będzie ugotowany. Sok z cytryny, startą skórkę oraz groszek podgrzać. Dodać parmezan i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z ryżem. Serwować zaraz po przygotowaniu najlepiej z plasterkami parmezanu na wierzchu.

Jeśli jednak goście zaskoczyli nas w momencie, gdy w lodówce nie mamy żadnych sensownych składników, z których możemy coś przygotować, nie pozostaje nic innego jak zamówić coś na wynos. Firmy cateringowe służą pomocą w takich sytuacjach. Zamówimy ulubione danie przez telefon i gotowanie mamy z głowy. Możemy także wspólnie wybrać coś z serwisów specjalizujących się w zamówieniach posiłków online m.in. pyszne.pl. To akurat dobre rozwiązanie, gdy nie przychodzi nam do głowy żadna konkretna firma lub mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie innego.

Redakcja poleca

REKLAMA