Makarony na cztery różne sposoby

Czy wy też kochacie makarony? Ja jestem ich miłośniczką niemal pod każdą postacią i najchętniej wybrałabym się do makaronowej stolicy, by rozkoszować się w prawdziwym spaghetti zaserwowanym przez przystojnego Włocha. A tymczasem nie pozostało mi nic innego jak własne kulinarne eksperymenty z włoską kuchnią w zaciszu domowym. Zatem zapraszam na spaghetti alla carbonara, ogniste penne, kremowe tagliatelle i fusilli z mozzarellą. Bon appetito!
/ 17.02.2012 07:08

Czy wy też kochacie makarony? Ja jestem ich miłośniczką niemal pod każdą postacią i najchętniej wybrałabym się do makaronowej stolicy, by rozkoszować się w prawdziwym spaghetti zaserwowanym przez przystojnego Włocha. A tymczasem nie pozostało mi nic innego jak własne kulinarne eksperymenty z włoską kuchnią w zaciszu domowym. Zatem zapraszam na spaghetti alla carbonara, ogniste penne, kremowe tagliatelle i fusilli z mozzarellą. Bon appetito!

Makarony na cztery różne sposoby

Kuchnia włoska, a zwłaszcza makarony kojarzą nam się głównie ze spaghetti. To chyba u nas najpopularniejsze włoskie danie (no pomijając oczywiście pizzę). A przecież włoskich makaronów jest całe mnóstwo i już same ich nazwy brzmią kusząco: fusilli, lasagne, bucatini, tagliatelle... Zapraszamy do skorzystania z kilku naszych przepisów na makaronowe specjały. Obiecujemy, że nie będziecie żałować.

 

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti Carbonara to dość ciężka i kaloryczna potrawa, ale jej smak nie pozwoli o sobie zapomnieć. Podstawowym składnikiem potrawy jest boczek przysmażony na oliwie z oliwek. Pyszna i wbrew pozorom prosta w wykonaniu.

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • makaron spaghetti ok. 400 g
  • 250 g wędzonego boczku
  • 100 g startego parmezanu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 jajko
  • 3 żółtka jaj
  • duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Makarony na cztery różne sposoby

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojony boczek (jeżeli mamy boczek w plastrach to wystarczy pokroić na cienkie paseczki, a jeżeli jest w kostce, to w słupki, lub małe kosteczki). Gdy boczek się zrumieni wyjmujemy go łyżką cedzakową, a na tłuszcz wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula zeszkli się podlewamy ją winem. Dusimy na małym ogniu, aż całość odparuje. Dodajemy boczek, mieszamy.

Makarony na cztery różne sposoby

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do boczku z cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby całość była gorąca. Do miski wrzucamy jajko, 3 żółtka i stopniowo dodajemy utarty ser. Mieszamy. Masę serowo-jajeczna wlewamy cienką strużką do gorącego makaronu.

Makarony na cztery różne sposobyMakarony na cztery różne sposoby

Wszystko dokładnie mieszamy na bardzo małym ogniu. Dekorujemy bazylią (może być również natka pietruszki, jeżeli akurat bazylia nie zagościła w waszym domu).

Makarony na cztery różne sposoby

 

Fusilli z mozzarellą

Makaron fusilli w kształcie przypomina nasze świderki. Dostępny jest w naturalnym, żółtym kolorze, a także barwiony na czerwono lub zielono, co sprawia, że potrawy wyglądają bardzo zachęcająco. Makaron fusilli doskonale smakuje z różnymi sosami, w daniach mięsnych, warzywami oraz owocami. My proponujemy połączyć go z pomidorami i serem mozzarellą.

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • makaron fusilli ok. 400 g
  • pomidory w puszcze w kawałkach
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • mozzarella ok. 300 g
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano (najlepiej świeże, ale może być również suszone)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Makarony na cztery różne sposoby

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Dodajemy pomidory w puszcze wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Podsmażamy wszystko, dodajemy oregano i przyprawy.

Makarony na cztery różne sposoby

Mozzarellę kroimy w cienkie plastry i dodajemy do sosu. Gdy ser się rozpuści dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie razem mieszamy.

Makarony na cztery różne sposoby

 

Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone

Tagliatelle to makaron w kształcie długich pasków o grubości około 2 mm oraz szerokości  ok. 1 cm. Charakteryzuje się porowatą i szorstką fakturą. Tradycyjne tagliatelle podawane jest z sosem bolognese oraz startym parmezanem, ale my wykonamy je na zupełnie inny sposób. Podsmażonego kurczaka połączymy z sosem z serka mascarpone, co nada tej potrawie wyśmienity kremowy smak.

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • makaron tagliatelle ok. 400 g
  • 2 piersi z kurczaka
  • serek mascarpone 250 g
  • pomidory w puszcze w kawałkach
  • cebula
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Makarony na cztery różne sposoby

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone mięso kurczaka posypane solą i pieprzem i smażymy. Gdy kurczak będzie miękki dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Wszystko razem dusimy przez kilka minut. Dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i paprykami.

Makarony na cztery różne sposoby

Sosem polewamy ugotowany i odcedzony makaron.

Makarony na cztery różne sposoby

 

Ogniste penne

Penne to krótkie rurki, gładkie albo rowkowane, ścięte pod kątem ostrym. Najlepiej smakuje ugotowany al dente. Doskonale komponuje się z mięsami, rybami i owocami morza, ale my dziś wykonamy go na sposób wegetariański.

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • makaron penne ok. 400 g
  • pomidory w puszce w kawałkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczkami chili
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól, pieprz cayenne

Makarony na cztery różne sposoby

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i pieprz cayenne. Gdy chwilę się podsmażą dodajemy pomidory w puszcze wraz z zalewą. Przyprawiamy solą i peprzem. Dodajemy oregano.

Makarony na cztery różne sposoby

Makaron gotujemy al dente i odcedzony dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.

Makarony na cztery różne sposoby

Redakcja poleca

REKLAMA