Czy wy też kochacie makarony? Ja jestem ich miłośniczką niemal pod każdą postacią i najchętniej wybrałabym się do makaronowej stolicy, by rozkoszować się w prawdziwym spaghetti zaserwowanym przez przystojnego Włocha. A tymczasem nie pozostało mi nic innego jak własne kulinarne eksperymenty z włoską kuchnią w zaciszu domowym. Zatem zapraszam na spaghetti alla carbonara, ogniste penne, kremowe tagliatelle i fusilli z mozzarellą. Bon appetito!
Kuchnia włoska, a zwłaszcza makarony kojarzą nam się głównie ze spaghetti. To chyba u nas najpopularniejsze włoskie danie (no pomijając oczywiście pizzę). A przecież włoskich makaronów jest całe mnóstwo i już same ich nazwy brzmią kusząco: fusilli, lasagne, bucatini, tagliatelle... Zapraszamy do skorzystania z kilku naszych przepisów na makaronowe specjały. Obiecujemy, że nie będziecie żałować.
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti Carbonara to dość ciężka i kaloryczna potrawa, ale jej smak nie pozwoli o sobie zapomnieć. Podstawowym składnikiem potrawy jest boczek przysmażony na oliwie z oliwek. Pyszna i wbrew pozorom prosta w wykonaniu.
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- makaron spaghetti ok. 400 g
- 250 g wędzonego boczku
- 100 g startego parmezanu
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 jajko
- 3 żółtka jaj
- duża cebula
- oliwa z oliwek
- pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojony boczek (jeżeli mamy boczek w plastrach to wystarczy pokroić na cienkie paseczki, a jeżeli jest w kostce, to w słupki, lub małe kosteczki). Gdy boczek się zrumieni wyjmujemy go łyżką cedzakową, a na tłuszcz wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula zeszkli się podlewamy ją winem. Dusimy na małym ogniu, aż całość odparuje. Dodajemy boczek, mieszamy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do boczku z cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby całość była gorąca. Do miski wrzucamy jajko, 3 żółtka i stopniowo dodajemy utarty ser. Mieszamy. Masę serowo-jajeczna wlewamy cienką strużką do gorącego makaronu.
Wszystko dokładnie mieszamy na bardzo małym ogniu. Dekorujemy bazylią (może być również natka pietruszki, jeżeli akurat bazylia nie zagościła w waszym domu).
Fusilli z mozzarellą
Makaron fusilli w kształcie przypomina nasze świderki. Dostępny jest w naturalnym, żółtym kolorze, a także barwiony na czerwono lub zielono, co sprawia, że potrawy wyglądają bardzo zachęcająco. Makaron fusilli doskonale smakuje z różnymi sosami, w daniach mięsnych, warzywami oraz owocami. My proponujemy połączyć go z pomidorami i serem mozzarellą.
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- makaron fusilli ok. 400 g
- pomidory w puszcze w kawałkach
- łyżka koncentratu pomidorowego
- mozzarella ok. 300 g
- 2 ząbki czosnku
- oregano (najlepiej świeże, ale może być również suszone)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Dodajemy pomidory w puszcze wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Podsmażamy wszystko, dodajemy oregano i przyprawy.
Mozzarellę kroimy w cienkie plastry i dodajemy do sosu. Gdy ser się rozpuści dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie razem mieszamy.
Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone
Tagliatelle to makaron w kształcie długich pasków o grubości około 2 mm oraz szerokości ok. 1 cm. Charakteryzuje się porowatą i szorstką fakturą. Tradycyjne tagliatelle podawane jest z sosem bolognese oraz startym parmezanem, ale my wykonamy je na zupełnie inny sposób. Podsmażonego kurczaka połączymy z sosem z serka mascarpone, co nada tej potrawie wyśmienity kremowy smak.
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- makaron tagliatelle ok. 400 g
- 2 piersi z kurczaka
- serek mascarpone 250 g
- pomidory w puszcze w kawałkach
- cebula
- słodka i ostra papryka w proszku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone mięso kurczaka posypane solą i pieprzem i smażymy. Gdy kurczak będzie miękki dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Wszystko razem dusimy przez kilka minut. Dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i paprykami.
Sosem polewamy ugotowany i odcedzony makaron.
Ogniste penne
Penne to krótkie rurki, gładkie albo rowkowane, ścięte pod kątem ostrym. Najlepiej smakuje ugotowany al dente. Doskonale komponuje się z mięsami, rybami i owocami morza, ale my dziś wykonamy go na sposób wegetariański.
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- makaron penne ok. 400 g
- pomidory w puszce w kawałkach
- 3 ząbki czosnku
- 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczkami chili
- oliwa z oliwek
- oregano
- sól, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i pieprz cayenne. Gdy chwilę się podsmażą dodajemy pomidory w puszcze wraz z zalewą. Przyprawiamy solą i peprzem. Dodajemy oregano.
Makaron gotujemy al dente i odcedzony dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.