Schab po cygańsku

Mięso lekko rozbijamy, nacieramy przekrojonymi ząbkami czosnku i oprószamy przyprawą.
/ 28.10.2011 12:32

Składniki

  • 4-5 plastrów schabu wieprzowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżeczki musztardy,
  • do smaku przyprawa do wieprzowiny,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania

Mięso lekko rozbijamy, nacieramy przekrojonymi ząbkami czosnku i oprószamy przyprawą. Smarujemy musztardą i odstawiamy na chwilę, aby smaki się przegryzły. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, na nie kładziemy plastry mięsa i zasypujemy resztą warzyw. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wody kostką rosołową. Pieczemy pod przykryciem około 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA