Dobór wina do potrawy

Chcesz podać swoim gościom wino do obiadu, lecz nie wiesz, jak dobrać odpowiedni trunek do potrawy? A może obawiasz się, że podając wino do pewnych dań popełnisz faux pas? Sprawdź, jak odpowiednio ugościć znajomych podając im pasujący do serwowanego dania zestaw alkoholi!
Chcesz podać swoim gościom wino do obiadu, lecz nie wiesz, jak dobrać odpowiedni trunek do potrawy? A może obawiasz się, że podając wino do pewnych dań popełnisz faux pas? Sprawdź, jak odpowiednio ugościć znajomych podając im pasujący do serwowanego dania zestaw alkoholi!
/ 22.02.2010 08:20
Chcesz podać swoim gościom wino do obiadu, lecz nie wiesz, jak dobrać odpowiedni trunek do potrawy? A może obawiasz się, że podając wino do pewnych dań popełnisz faux pas? Sprawdź, jak odpowiednio ugościć znajomych podając im pasujący do serwowanego dania zestaw alkoholi!

Warto pamiętać, że w doborze wina do potrawy kierujemy się dwiema zasadami: zbalansowania oraz kontrastowania smaków. Wedle pierwszej zasady wino nie powinno zdominować smaku jedzenia. Jego smak powinien być wyczuwalny jedynie podczas picia. Natomiast druga zasada doboru wina głosi, że smaki wina i potrawy powinny ze sobą kontrastować. Można np. podawać słodkie wino do pikantnych dań – wino złagodzi wtedy ich smak.

Czytaj także: Dobór odpowiednich napojów

Każdy rodzaj wina podaje się w inny sposób i w innym czasie. Aperitify, czyli wina pobudzające apetyt, podaje się przed posiłkiem. Wina białe wytrawne pije się do przekąsek, natomiast wina słodkie do deserów, czy owoców. Szampan pasuje do każdej potrawy, jednak w praktyce najczęściej podaje się go do deserów lub przed posiłkiem. Wina czerwone, pełne w smaku, bardzo dobrze komponują się np. z deską serów, pieczeniami oraz dziczyzną.

Pamiętaj, że do sałaty lub potraw z octem nie podaje się wina!

Wina białe

Posiłek zaczynamy zwykle od dań lekkich i stopniowo przechodzimy do coraz cięższych – tak samo jest w przypadku wina. Zazwyczaj zaczynamy od wina białego i przechodzimy do mocniejszych trunków. Z tego powodu do przystawek lub na początku posiłku podajemy wina białe. Pasują one także idealnie do potraw z drobiu oraz ryb, owoców morza, sosu śmietanowego, łagodnych serów, a także sałatek. Pamiętajmy, że jeśli podamy czerwone wino do ryby, wówczas tylko utrudnimy żołądkowi proces trawienia ze względu na dużą zawartość garbnika w trunku.

Wina czerwone

Powszechnie znana jest zasada, że wina czerwone najlepiej komponują się z mięsem (wołowiną, wieprzowiną). Warto pamiętać, że czerwone wino pasuje także do makaronów oraz sosów na bazie pomidorów, dojrzałych serów oraz wszelakich pieczeni, steków, mięsa z grilla. Dobrze jest wiedzieć, że do grillowanego łososia oraz pieczeni z kaczki serwujemy właśnie wino czerwone.

Pamiętaj także, że jeśli w czasie gotowania użyjesz wina do zrobienia sosu lub wzmocnienia aromatu potrawy, ten sam trunek powinien być później podany do stołu, ponieważ nie powinno się mieszać różnych gatunków.

Temperatura win

Polecamy: Właściwa temperatura serwowanych napojów

Aby odpowiednio ugościć swoich znajomych, nie zapomnij, że każde wino powinno przed podaniem osiągnąć odpowiednią temperaturę. Wina typu aperitif serwuje się w temperaturze pokojowej (ewentualnie lekko schłodzone, 10-12 stopni). Wina białe powinny zostać schłodzone do temperatury 8-10 stopni. Pamiętajmy także, że im słodsze, tym niższe powinny mieć temperatury. Czerwone wina należy podawać w temperaturze pokojowej, czyli 16-20 stopni. Z kolei różowe wina powinny osiągnąć temperaturę 8-10 stopni nim postawimy je na stół. Jeśli chcemy podać szampana, musimy wcześniej schłodzić go do temperatury 5-6 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA