Dekorowanie potraw

Kiedy zapraszasz do siebie gości, wiele czasu spędzasz w kuchni gotując i szykując potrawy. Starannie dobierasz składniki i pragniesz, żeby wszystko było smaczne i trafiło w gust kulinarny zaproszonych osób.

Dekorowanie potraw

Znasz zapewne powiedzenie „jeść oczami”, które można dwojako rozumieć. „Jemy oczami”, gdy już nic nie możemy przełknąć, a mimo to patrzymy pożądliwym wzrokiem na zastawiony stół. Z drugiej strony, ty jako gospodarz domu, możesz zaserwować swoim gościom ucztę w pierwszej kolejności dla oczu, a następnie dla podniebienia. Ładnie podane choćby najprostsze potrawy, przyciągną wzrok i mile zaskoczą. Dlaczego dekorowanie potraw jest tak ważne? Przyciągają wzrok, ale też mówią o naszej kulturze – udekorowany posiłek ma przede wszystkim walory artystyczne – wizualne i smakowe, ale nie zawsze słuzy temu, by najeść się do syta. Ludzie cieriący głód, mieszkający w regionach często nawiedzanych przez klęski żywiołowe nie mogą sobie pozwolić na przyozdabianie dań dekoracjami z warzyw, owoców, czy kwiatów. Im wyższy status społeczny, im łatwiej o dostępność pożywienia tym więcej dekoracji. Nie wszystkie dekoracje potraw są kosztowne, trudne i poza zasięgiem domowego mistrza kuchni.

W co należy się wyposażyć

Dekorowanie potraw wymaga nieco fantazji, ale też odpowiedniego sprzętu. Oto lista rzeczy, które ułatwią przyozdabianie potraw: zestaw noży – kuchenny, jarzyniak, nóż karbowany, do filetowania, do pomidorów, nóż kołyskowy, nóż obrotowy, noże – łopatki, obierak, strugacz masła, wycinak skórki, szatkownica do warzyw, przyrząd do wydrążania gniazd nasiennych z jabłek, zestaw foremek do wykrawania ciasta w różnych kształtach, rękaw cukierniczy, mikser, sitka. Możesz również sięgnąć po gotowe formy do zjedzenia dostępne w sklepach (babeczki w różnych kształtach, słone i słodkie).

Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl

Czym dekorować

Dekoracje potraw możesz wykonać z warzyw, owoców, kwiatów w odpowiedni sposób je nacinając, łącząc, splatając ze sobą. Dekorowanie potraw to również ciekawe ich podanie – zwykłą zupę można podać w miseczce przykrytej specjalnie przygotowaną czapeczką z ciasta chlebowego, zamiast makaronu ze sklepu można przygotować własny w kilku kolorach – do ciasta na makaron możesz dodać koncentrat pomidorowy lub zioła, możesz również miedzy dwie rozwałkowane płaty ciasta włożyć liście świeżych ziół, a następnie powycinać za pomocą foremek różne kształty. Zamiast ziemniaków, możesz podać wielokolorowe piure. Pomysłów jest wiele, zatem do dzieła. 

Polecamy: Jak powinno się spożywać warzywa

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)