Jak powinno się spożywać warzywa

karczoch
Nie tylko potrawy mięsne mogą sprawiać jedzącym kłopoty przy stole, równie trudnym wyzwaniem mogą okazać się przysmaki warzywne. Oto kilka sposobów na uniknięcie gafy przy suto zastawionym wegetariańskim stole.
/ 08.12.2009 08:49
karczoch

Zasady dobrego zachowania się przy stole uczą, że:

1. karczochy spożywa się zawsze palcami; najpierw odrywa się zewnętrzne liście, pozostałe zaś powinno się pokroić na małe kawałki; liście karczochów należy wpierw umoczyć w roztopionym maśle, a dopiero później można przystąpić do jedzenia;


2. szparagi raczej spożywa się palcami, zwyczaj ten nadal obowiązuje w większości krajów; zdarzyć się jednak może, że na przyjęciu lub w restauracji do jedzenia szparagów używa się sztućców;


3. pieczone ziemniaki spożywa się na kilka sposobów:
 ziemniaka rozcina się nożem wzdłuż od góry, by następnie rozgnieść miąższ widelcem;
• ziemniaka należy rozkroić na dwie połówki, a następnie ułożyć go skórką do dołu; można dodać sól, pieprz czy kwaśną śmietanę przed spożyciem;
• ziemniaka można również rozkroić na pół, by następnie, za pomocą łyżeczki, wybrać miąższ ze środka; skórkę ziemniaka odkłada się na brzeg talerza bądź do specjalnie przygotowanej miseczki na odpadki;


4. pomidorki cherry zwykle je się palcami; jeśli jednak są one za duże, by można je było w całości włożyć do ust, należy przed ugryzieniem nakłuć pomidorka nożem, by usunąć nadmiar sosu; pomidorki cherry podane w sałatce spożywa się za pomocą noża i widelca;


5. frytki można jeść na dwa sposoby:
• z hot dogami czy hamburgerami frytki je się palcami;
• z pozostałymi potrawami frytki powinno się spożywać za pomocą widelca i noża;
W żadnym razie nie należy polewać frytek ketchupem – odrobinę ketchupu należy wycisnąć z tubki na brzeg talerza i dopiero wówczas można maczać w nim frytki;


6. surowe warzywa (tzw. przystawki) powinno się nałożyć na swój talerz; w żadnym wypadku nie powinno się dwukrotnie moczyć tego samego warzywa w dipie, jeżeli jest on wspólny (tj. po ugryzieniu warzywa nie przystoi zanurzać go po raz drugi w sosie);


7. groszku nie powinno się rozgniatać na talerzu; warzywo to je się widelcem, w razie potrzeby można posłużyć się dodatkowo nożem;


8. kartofli nigdy nie kroi się nożem, ale należy rozdrobnić je za pomocą widelca;


9. sałatę podaną w małych kawałkach spożywa się za pomocą widelca a nie palcami; jeżeli zdarzy się, że kawałek sałaty jest zbyt duży, powinno się wpierw go rozdrobnić na mniejsze części, najlepiej przy użyciu widelca, chociaż dopuszcza się również w ostateczności użycie noża.

Redakcja poleca

REKLAMA