Zasady dobrego zachowania się przy stole uczą, że:
1. karczochy spożywa się zawsze palcami; najpierw odrywa się zewnętrzne liście, pozostałe zaś powinno się pokroić na małe kawałki; liście karczochów należy wpierw umoczyć w roztopionym maśle, a dopiero później można przystąpić do jedzenia;
2. szparagi raczej spożywa się palcami, zwyczaj ten nadal obowiązuje w większości krajów; zdarzyć się jednak może, że na przyjęciu lub w restauracji do jedzenia szparagów używa się sztućców;
3. pieczone ziemniaki spożywa się na kilka sposobów:
ziemniaka rozcina się nożem wzdłuż od góry, by następnie rozgnieść miąższ widelcem;
• ziemniaka należy rozkroić na dwie połówki, a następnie ułożyć go skórką do dołu; można dodać sól, pieprz czy kwaśną śmietanę przed spożyciem;
• ziemniaka można również rozkroić na pół, by następnie, za pomocą łyżeczki, wybrać miąższ ze środka; skórkę ziemniaka odkłada się na brzeg talerza bądź do specjalnie przygotowanej miseczki na odpadki;
4. pomidorki cherry zwykle je się palcami; jeśli jednak są one za duże, by można je było w całości włożyć do ust, należy przed ugryzieniem nakłuć pomidorka nożem, by usunąć nadmiar sosu; pomidorki cherry podane w sałatce spożywa się za pomocą noża i widelca;
5. frytki można jeść na dwa sposoby:
• z hot dogami czy hamburgerami frytki je się palcami;
• z pozostałymi potrawami frytki powinno się spożywać za pomocą widelca i noża;
W żadnym razie nie należy polewać frytek ketchupem – odrobinę ketchupu należy wycisnąć z tubki na brzeg talerza i dopiero wówczas można maczać w nim frytki;
6. surowe warzywa (tzw. przystawki) powinno się nałożyć na swój talerz; w żadnym wypadku nie powinno się dwukrotnie moczyć tego samego warzywa w dipie, jeżeli jest on wspólny (tj. po ugryzieniu warzywa nie przystoi zanurzać go po raz drugi w sosie);
7. groszku nie powinno się rozgniatać na talerzu; warzywo to je się widelcem, w razie potrzeby można posłużyć się dodatkowo nożem;
8. kartofli nigdy nie kroi się nożem, ale należy rozdrobnić je za pomocą widelca;
9. sałatę podaną w małych kawałkach spożywa się za pomocą widelca a nie palcami; jeżeli zdarzy się, że kawałek sałaty jest zbyt duży, powinno się wpierw go rozdrobnić na mniejsze części, najlepiej przy użyciu widelca, chociaż dopuszcza się również w ostateczności użycie noża.