Budyń domowej roboty – jak go przygotować dla dzieci

dzieci jedzą budyń fot. Fotolia
Sprawdź, jak przygotować dla dzieci budyń domowej roboty! Zdrowy, bo w 100% naturalny! A jaki pyszny!
Katarzyna Krajewska / 24.09.2016 04:03
dzieci jedzą budyń fot. Fotolia

Jeśli twoje dziecko nie jadło jeszcze budyniu domowej roboty z pewnością zakocha się w jego smaku i nie będzie już nigdy chciało zjeść budyniu z torebki z dodatkiem chemii.

To przepis na najlepszy budyń na świecie!

Sprawdź przepis na pyszne bułeczki z budyniem i konfiturą!

Składniki do budyniu domowej roboty

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego,
  • pół litra mleka,
  • ¼ kostki masła,
  • 4 żółtka.

Przygotowanie budyniu domowej roboty

Oto kolejne etapy przygotowania budyniu:

  1. Z mleka odlać ok. 3/4 szklanki i zagotować z masłem i cukrem.
  2. Resztę wymieszać z mąką i żółtkami przy pomocy miksera. W tym momencie możemy dodać wanilię lub kakao (jeśli chcemy, żeby budyń miał smak waniliowy lub czekoladowy).
  3. Mieszankę dodać do gotującego się mleka.
  4. Gotujemy wszystko energicznie mieszając. Dzięki temu możemy zapobiec powstaniu grudek.
  5. Gotowy budyń rozlewamy do miseczek.
  6. Możemy go dowolnie ozdobić.

Fot. Fotolia

Dlaczego zamiast budyniu z torebki lepszy jest ten przygotowany samodzielnie? Bo tylko posiłki gotowane z naturalnych składników, a nie przygotowywane z proszku, są dla naszych dzieci zdrowe, pełne witamin i składników mineralnych, których tak bardzo potrzebują.

Sprawdź, jak skomponować idealny jadłospis dla ucznia!

Redakcja poleca

REKLAMA