Jeśli twoje dziecko nie jadło jeszcze budyniu domowej roboty z pewnością zakocha się w jego smaku i nie będzie już nigdy chciało zjeść budyniu z torebki z dodatkiem chemii.
To przepis na najlepszy budyń na świecie!
Sprawdź przepis na pyszne bułeczki z budyniem i konfiturą!
Składniki do budyniu domowej roboty
- pół szklanki mąki pszennej,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki cukru,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego,
- pół litra mleka,
- ¼ kostki masła,
- 4 żółtka.
Przygotowanie budyniu domowej roboty
Oto kolejne etapy przygotowania budyniu:
- Z mleka odlać ok. 3/4 szklanki i zagotować z masłem i cukrem.
- Resztę wymieszać z mąką i żółtkami przy pomocy miksera. W tym momencie możemy dodać wanilię lub kakao (jeśli chcemy, żeby budyń miał smak waniliowy lub czekoladowy).
- Mieszankę dodać do gotującego się mleka.
- Gotujemy wszystko energicznie mieszając. Dzięki temu możemy zapobiec powstaniu grudek.
- Gotowy budyń rozlewamy do miseczek.
- Możemy go dowolnie ozdobić.
Fot. Fotolia
Dlaczego zamiast budyniu z torebki lepszy jest ten przygotowany samodzielnie? Bo tylko posiłki gotowane z naturalnych składników, a nie przygotowywane z proszku, są dla naszych dzieci zdrowe, pełne witamin i składników mineralnych, których tak bardzo potrzebują.
Sprawdź, jak skomponować idealny jadłospis dla ucznia!