Czego nie jeść w ciąży

jedzenie w czasie ciąży fot. Panthermedia
Mimo, że w czasie ciąży apetyt wzrasta, pamiętaj o dziecku i wystrzegaj się niebezpiecznych dla niego produktów!
Agata Bernaciak / 13.02.2014 10:34
jedzenie w czasie ciąży fot. Panthermedia
Zastanawiasz się, czego nie jeść w ciąży? Oto lista zakazanych produktów!

* Alkohol
- nawet małe jego ilości przechodzą do krwi płodu, co może spowodować u dziecka tzw. zespół poalkoholowy (opóźnienie rozwoju, niska masa ciała, nieprawidłowy rozwój mózgu, serca).

* Napoje gazowane - cola oraz inne kolorowe napoje zawierają kofeinę, dwutlenek węgla (w dużych ilościach podrażnia przewód pokarmowy), fosforany (pogarszają wchłanianie wapnia), a także duże ilości cukru. Ponadto są sztucznie barwione i aromatyzowane. Zawierają benzoesan sodu, który podrażnia śluzówkę żołądka. Nie ma w nich nic potrzebnego dziecku.

* Kawa i napoje z kofeiną - kofeina wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas, cynk. Ponadto podnosi ciśnienie krwi. Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz czasem wypić filiżankę słabej kawy z mlekiem. Częste jej picie zwiększa jednak ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, niskiej masy ciała noworodka, a także może spowodować zaburzenia rytmu jego serca.

* Sztuczne słodziki - choć nie wykazano ich szkodliwego wpływu na płód, lepiej z nich zrezygnuj. Dlaczego? Bo są odżywczo bezwartościowe. Uważnie czytaj etykietki produktów: często w tych reklamowanych jako niezawierające cukru są sztuczne substancje słodzące.

* Słodycze - mają niewiele wartości odżywczych i są kaloryczne. Zamiast tego wybieraj suszone owoce lub ciasta domowe. Staraj się unikać ciastek kupowanych w sklepie, bo zawierają utwardzony tłuszcz cukierniczy, który może niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka (hamuje przyrost masy ciała, zaburza przemianę substancji potrzebnych do budowy mózgu).

* Orzeszki ziemne - ich spożywanie w ciąży zwiększa ryzyko rozwinięcia się u maluszka alergii... właśnie na orzechy.

* Surowe mięso (zwierząt, jak i ryb) - nie wolno ci jeść surowych i półsurowych produktów mięsnych. Mogą się w nich znajdować różnego rodzaju pasożyty lub drobnoustroje odpowiedzialne za takie choroby jak toksoplazmoza i listerioza. Są one groźne dla dziecka, bowiem mogą spowodować uszkodzenia w jego układzie nerwowym.

* Wędzone ryby i wędliny - postaraj się je jeść maksymalnie dwa razy w tygodniu. Wędzone produkty zawierają substancje rakotwórcze i mają dużo soli, a jej nadmiar to jedna z przyczyn nadciśnienia. Unikaj gorszej jakości wędlin (mają najwięcej soli oraz sztucznych dodatków) i parówek. Zastąp je pieczonym, duszonym lub gotowanym mięsem oraz rybami.

* Fast foody - to tzw. puste kalorie, które są szkodliwe z uwagi na obecność dużych ilości soli oraz sztucznych dodatków. Duży hamburger prawie w jednej trzeciej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kalorie w ciąży i w połowie na tłuszcze!

* Ryby słodkowodne - mogą zawierać związki chemiczne z zanieczyszczonych jezior i rzek. Wybieraj ryby hodowlane albo morskie.

* Sery pleśniowe i camembert - sery dojrzewające i pleśniowe z niepasteryzowanego mleka koziego i owczego to potencjalne źródła bakterii wywołujących listeriozę. Przyszłe mamy są bardziej podatne na tę chorobę, a ciężkie jej przypadki mogą wywołać przedwczesny poród, infekcję u noworodka, a nawet uszkodzenia neurologiczne.

* Surowe jajka i niepasteryzowane mleko - niebezpieczeństwo zatrucia salmonellą.

* Duże ilości wątróbki - nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwoju dziecka.

* Niebezpieczne „E” - staraj się nie kupować zbyt dużo żywności zawierającej konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Mogą one wywoływać alergie, biegunki i zaburzenia żołądkowe.
Tagi: ciąża, dieta

Redakcja poleca

REKLAMA