Zupa szczawiowa z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie

Porcja kosztuje zaledwie 1,80 zł!
Weronika Kwaśniak / 14.05.2015 03:02
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa szczawiowa z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag świeżych, młodych liści szczawiu
  • łyżka masła
  • 1 l bulionu lub rosołu
  • ząbek czosnku
  • ugotowany ziemniak
  • łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • grzanki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zupę szczawiową z jajkiem!

  1. Liście szczawiu przebierz, opłucz, usuń ogonki.
  2. Listki posiekaj, mieszając przesmaż na maśle.
  3. Zalej gorącym bulionem.
  4. Dodaj posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu, gotuj na średnim ogniu około 5 minut.
  5. Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, całość zmiksuj.
  6. Zupę ponownie podgrzej.
  7. Zabiel śmietanką rozmieszaną z mąką, zagotuj.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  9. Podawaj z pokrojonym jajkiem i grzankami.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"


Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA