Szczawiowa zupa krem z jajkiem

Porcja kosztuje zaledwie 1,80 zł!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szczawiowa zupa krem z jajkiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag świeżych, młodych liści szczawiu
  • łyżka masła
  • 1 l bulionu lub rosołu
  • ząbek czosnku
  • ugotowany ziemniak
  • łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • grzanki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Zupa szczawiowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zupę szczawiową z jajkiem!

  1. Liście szczawiu przebierz, opłucz, usuń ogonki.
  2. Listki posiekaj, mieszając przesmaż na maśle.
  3. Zalej gorącym bulionem.
  4. Dodaj posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu, gotuj na średnim ogniu około 5 minut.
  5. Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, całość zmiksuj.
  6. Zupę ponownie podgrzej.
  7. Zabiel śmietanką rozmieszaną z mąką, zagotuj.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  9. Podawaj z pokrojonym jajkiem i grzankami.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)