POLECAMY

Chłodnik z ogórkiem małosolnym

Ze szczypiorkiem, miętą i nie tylko!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Chłodnik z ogórkiem małosolnym Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 7-8 ogórków małosolnych
  • pęczek rzodkiewek + 2-3 do dekoracji
  • pęczek szczypiorku
  • garść świeżej mięty + do dekoracji
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml zimnej wody mineralnej
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chłodnik z ogórkiem małosolnym!

  1. Trzy ogórki i połowę pęczka rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Resztę kroimy na małą kostkę.
  3. Dodajemy jogurt, 100 ml wody mineralnej, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany szczypiorek wraz z miętą.
  4. Całość mieszamy i schładzamy ok. godziny.
  5. Przed podaniem dekorujemy posiekaną miętą i plasterkami rzodkiewki.

Więcej przepisów na pyszne chłodniki znajdziecie w książeczce kulinarnej dołączonej do najnowszego numeru dwutygodnika "Party. Życie gwiazd" (w sprzedaży od 3 sierpnia). Co 2 tygodnie w "Party" ekstradodatek - książeczka z inspiracjami z różnych stron świata!



 



Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)