Surówka z kalarepką

Pyszna jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Surówka z kalarepką
serwis prasowy Tesco Zdrowy Apetyt
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 15 min
Ilość kalorii: 183 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kalarepka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżka stołowa posiekanej zielonej pietruszki
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki ze szczypiorku
  • garść orzeszków pinii

Sos:
  • 15 ml soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Surówka z marchewki - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sałatkę z kalarepą!

  1. Kalarepę i marchewkę umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój: kalarepkę w cienkie plasterki, a marchewkę w cieniutkie paseczki (możesz to zrobić nożem do warzyw).
  2. Pietruszkę i zieloną cebulę drobno posiekaj.
  3. Wszystkie warzywa przesyp do dużej miski.


  4. Przygotuj sos: ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj.
  5. W małej miseczce wymieszaj sok z limonki i oliwę, dodaj sól, pieprz oraz czosnek.
  6. Warzywa polej sosem, wymieszaj, a na koniec posyp orzeszkami pinii.
  7. Podawaj np. z pieczonym mięsem lub jako samodzielną małą przekąskę.
Materiały prasowe, Tesco Zdrowy Apetyt

Sprawdź inne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)