POLECAMY

Sałatka z pora: wykorzystaj łodygę i liście! Sprawdź przepisy

Sałatka z pora to pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Zobacz przepisy!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
Sałatka z pora: wykorzystaj łodygę i liście! Sprawdź przepisy fot. Fotolia

Por to warzywo cenione głównie ze względu na swój specyficzny, intensywny smak i uniwersalność. Nic się nie zmarnuje - liści można użyć przy gotowaniu wywaru na zupę, a biała łodyga to składnik sałatek z pora, przekąsek i dań głównych. Posiekana, wizualnie przypomina nieco cebulę, a jej smak również bywa porównywany do tego warzywa. Z pora można przyrządzić zarówno surówkę do obiadu, jak i sałatkę, która będzie pysznym drugim śniadaniem lub kolacją.

Sałatka z pora, jabłka i śledzia

Oto składniki na sałatkę z pora, jabłka i śledzia:

  • ok. 400 g filetów śledziowych,
  • 1 jabłko,
  • 1 por,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • koperek.

Jak zrobić sałatkę z pora, śledzia i jabłka? Śledzie umyj i osusz, pokrój na nieduże kawałki. Jabłko pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Por pokrój na plasterki. Majonez wymieszaj ze śmietaną i z musztardą, przypraw pieprzem, cukrem i szczyptą soli.

Śledzie połącz z jabłkiem i porem, polej sosem do sałatki. Sałatkę z pora przed podaniem schłódź i posyp koperkiem.

Przepis na sałatkę z pora, selera, ogórka i gruszki

Oto składniki na sałatkę z pora, ogórka, selera i gruszki:

  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 duża gruszka,
  • zielona część pora,
  • 1/2 ogórka,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • garść suszonej żurawiny,
  • sól,
  • kolorowy pieprz świeżo mielony,
  • migdały w płatkach,
  • torebka mieszanki sałat,
  • pomidor.

Jak zrobić sałatkę z pora, ogórka, gruszki i selera? Tym razem wykorzystujemy zieloną część pora! Por posiekaj w paseczki i skrop sokiem z cytryny zmieszanym z miodem. Seler naciowy, gruszkę i ogórek pokrój w kostkę.

Połącz składniki, dodaj do nich żurawinę, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Na talerzu ułóż sałatę, dookoła połóż kawałki pomidora, a na środek wyłóż sałatkę. Posyp ją płatkami migdałów.

Zobacz więcej przepisów na sałatki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)