Wywar to podstawa

Gotowanie na zapas to dobre rozwiązanie dla zapracowanych. Zamroź więc rosół, potem w mig przygotujesz zupę.
/ 20.10.2009 10:54
Gotowy wywar – dajemy ci aż trzy uniwersalne przepisy – z powodzeniem możesz zamrozić. Wystarczy go schłodzić i rozlać do zamykanych pojemników.

Wywar jarzynowy
Obrane i pokrojone 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 pory, pół dużego selera zalej 2 l zimnej wody i zagotuj. Dodaj przesmażoną na maśle cebulę oraz natkę pietruszki, sól i pieprz. Gotuj godzinę pod przykryciem, przecedź. Na tym wywarze przygotujesz każdą zupę jarzynową, rybną czy np. z soczewicy.

Wywar drobiowo-warzywny

Porcję kurczaka (np. 10 skrzydełek) i pokrojoną włoszczyznę zalej 2 l zimnej wody. Gotuj ok. 15 min. Dodaj sól i gotuj na małym ogniu ok. 50 min. Wywar drobiowy świetnie pasuje do delikatnych zup, np. pieczarkowej, szparagowej, brokułowej.

Wywar wołowo-warzywny
Wołowinę z kością (ok. 1,5 kg) oraz pokrojoną i przesmażoną marchewkę, cebulę i pora zalej 2 l zimnej wody. Gotuj ok. 30 min, dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuj pod przykryciem 2 godz. Na takim wywarze zrobisz zupę pomidorową, kalafiorową.

Bursztynowy rosół
Jeśli chcesz przyrządzić smaczny i apetyczny rosół, 10 minut przed końcem gotowania dodaj do niego połówkę opieczonej
(np. na gazowym palniku czy elektrycznej płycie) cebuli. Tak przygotowane warzywo nada zupie złocisty kolor i lekko słodkawy smak.Forum prztwory

Ekspresowe obiady dla zapracowanych - forum >>