Przepis Roberta Sowy: sałatka z dynią

Pyszna i kusząca!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Roberta Sowy: sałatka z dynią
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 800 g dyni
  • 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 100 g sałat sezonowych
  • 8 pomidorów cherry
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki prażonych migdałów
Sos winegret:
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • łyżka musztardy miodowej
  • mała czerwona cebula
  • sól morska
  • chili
  • pieprz cayenne
Sałatka z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Roberta Sowy na sałatkę z dynią!

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Cebulę drobno pokrój, a bazylię posiekaj.
  3. Wszystkie składniki sosu winegret dobrze wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Obraną i pokrojoną w słupki dynię smaż na oliwie około 10 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  5. Dopraw solą i pieprzem, zalej sokiem pomarańczowym i gotuj do momentu odparowania wody.
  6. Do miski włóż umytą i oczyszczoną sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory cherry, pokrojone w paski suszone pomidory oraz migdały.
  7. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszaj.
  8. Ciepłą dynię ułóż na półmisku, udekoruj sałatką i skrop sosem winegret.
Więcej przepisów Roberta Sowy w książce "Cztery pory roku" (premiera 25 XI)

Zobacz inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)