Rydze na maśle

Tylko kilka składników, a smak naprawdę pyszny - spróbuj przyrządzić rydze na maśle!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Rydze na maśle
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g rydzów
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól pieprz
  • opcjonalnie: inne przyprawy, np. zioła prowansalskie
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rydze na maśle! Te grzyby uchodzą za trudno dostępne - najczęściej występują w młodych lasach świerkowych. Pomimo że trudno je znaleźć, przyrządzić je można naprawdę w prosty sposób!

  1. Grzyby dokładnie oczyść i umyj. Pokrój na kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
  3. Na patelni roztop masło. Wrzuć na nie rydze.

Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami

  1. Grzyby dopraw solą i pieprzem.
  2. Przykryj i duś przez 5-6 minut, często mieszając, aby nie przywarły do patelni.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu na patelnię dorzuć posiekany czosnek i cebulę.
  4. Duś rydze, aż cebula będzie leciutko szklista.

Grzyby w śmietanie

  1. Uważaj, aby danie nie przywarło do patelni! Gotowe rydze posyp natką pietruszki.
  2. Rydze na maśle najlepiej smakują z ryżem lub ziemniakami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)